неделя, 16 ноември 2014 г.

Вита торта

Идеята за тази торта, както и рецептата е от сайта на Бон Апети. Ето тук може да намерите оригиналната рецепта "Вита" Торта
А сега ще ви споделя моят опит за тази торта. Отдавна и се каня, но все отлагам, че ми се вижда доста трудоемка. В крайна сметка излезе, не толкова трудно, но и не успях да я докарам толкова хубава, колкото ми се искаше! За вкуса обаче смея да твърдя, че беше страхотен. Та ето и рецептата:

За блатовете:
6 яйца
200гр. захар
200гр. брашно
1п. бакпулвер
30гр. какао
1 ванилия

За крема:
200гр. краве масло
150гр. пудра захар
1 черен шоколад

За карамелизирани бадеми:
100гр. захар
100гр. бадеми

За покриване:
200гр. сладкарска сметана
1 черен шоколад
малко олио

За блата разбиваме отделно жълтъците от белтъците, всяка част с по 100гр. захар. Белтъците трябва да станат на пухкав сняг, а жълтъците да побелеят. Постепенно смесвате жълъците и белтъците, като прибавяте на части белтъците и и бъркате с дървена бъркалка. След това прибавяте брашното с бакпулвера и ванилията. Разбърквате до получаване на хубава пухкава смес.
Така получената смес разделяте на 2 и към едната част прибавяте какаото, разпределяте в правоъгълни тави и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се до готовност около 15 мин., проверяват се с клечка.
За крема разбивате размекнатото масло със захарта и прибавяте разтопеният на водна баня шоколад.
За карамелизираните бадеми разтапяте захарта и прибавяте бадемите, оставяте да изстинат върху фолио и счуквате в хаванче.

Готовите и охладени блатове подравнявате, като изрязвате краищата и след това разрязвате на по 2 правоъгълни парчета по дължина. Всяко парче се маже с крема и се поръсва с карамелизираните бадеми.
(при мен правоъгълниците не се получиха много равни, както е видно от снимката, но това не повлия на вкуса :)
Така получените блатове започвате да завивате на руло, изправени в поднос, един около друг, като редувате, бял и черен блат.
Когато завиете всичките, стягате с метален ринг за торти или както аз съм направила с пластмасов такъв.
Останалият крем разпределяте отгоре и оставяте в хладилника да стегне.

За да покриете тортата разбивате сметаната и разтапяте шоколада с 1-2 с.л олио на водна баня.
Първо покривате със сметаната, като хубаво измазвате страните и изравнявате, ако има нужда горната част на тортата. След това заливате с разтопеният шоколад и оставяте да се разтече по страните. Украсете по желание, аз съм използвала няколко цели бадемчета само.

А ето я и нея в цялата и прелест :)





сряда, 5 ноември 2014 г.

Следобедни кексчета

Днес реших да направя любим мой кекс, който баба ми приготвя но в малки форми за мъфини.
Използвах форми сърчица и обикновени кръгли, получиха се много хубави и вкусни разбира се кексчета, които всички хапнахме с удоволствие. Ето тук може да откриете рецептата   http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_5.html

А ето и как ги приготвих днес


Да не забравяме и подготовката, не само крайният резултат е важен все пак :)


вторник, 4 ноември 2014 г.

Фунийки

Ето една рецепта за фунийки излязла от старата тетрадка с рецепти на моята майка. Получиха се много хубави, точно както си ги спомням от детските години :)

За тестото са ви необходими:
4 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. захар
1ч.л. амонячна сода
1 ванилия
брашно
За крема:
1 л. прясно мляко
3 яйца
1 ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
2 ванилии
шоколадови пръчици за поръсване

Първо разбивате яйцата със захарта, аз лично на ръка разбивам, ако искате може и с миксер! Огасяте ам. сода в киселото мляко и прибавяте към яйцата, заедно с ванилията! Брашното прибавяте на части. Омесвате си меко тесто, което да можете после да разточвате!
* При месенето аз добавях по малко олио, за да ми е по лесно да размеся, въпреки, че го няма в рецептата.
Разделяте си тестото на 2 части и разточвате правоъгълници, които режете на ленти.


След това навивате лентите около формичките, като започвате от долу на горе. Аз имам моите формички от майка ми, но знам, че вече се продават и по магазините, няма нужда като едно време да се завиват от фолио или капачки от кисело мляко.
* Преди да завиете лентата, около металната фунийката, трябва да намазните с олио.
И докато ви свърши тестото. При мен излязоха 60 бр., които пекох на 3 пъти, защото имам 20 метални фунийки.

Пекат се на 180 градуса, до леко зачервяване.
За да ги извадите от формите трябва да изчакате да изстинат. След това може да използвате същите форми без да ги миете, просто намазнете отново.

За крема сложете млякото да се свари заедно със захарта и ванилиите. В купа разбийте яйцата с брашното с миксер, при нужда може да добавите малко вода (аз не съм добавяла). Когато млякото заври, започнете с черпак да сипвате от млякото към яйцата, като непрекъснато бъркате с миксера, все едно си правите застройка на супа. Когато сте смесили повече от половина мляко с яйцата и сте сигурни, че двете смеси са оеднаквили температурите си, смесвате яйчената смес с останалото мляко и бъркате за около минута две на котлона, след което отстранявате от огъня.
Когато крема леко се охлади и можете да го напълните в пош или щприц, започвате да пълните фунийките, поръсвате с шоколадови пръчици и сте готови.
Консумират се на другият ден, за да имат време да омекнат и да поемат от крема!
 Да ви е сладко :)


Една актуализация 20.04.2019
От половин доза фунийки и половин доза от крема :)
Да ни е честит Лазаровден 😊



понеделник, 27 октомври 2014 г.

Торта със сушени смокини и фурми

Една много специална торта, която съм приготвила с много любов и желание за рождения ден на моята майка. Продуктите, които съм използвала съм комбинирала според нейните предпочитания за торта, за сладки неща, за плодове и мисля, че се получи една много вкусна и много нежна, запомняща се торта :)

Нужните продукти са:
За блата:
5 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
1 ванилия
3 с.л. какао
1 бакпулвер

За крема:
250 гр. Маскарпоне
500 гр. заквасена сметана
1 Активиа Череши
1/2ч.ч захар
1 ванилия
2п. желатин

сушени смокини (1пакетче)
сушени фурми около 250 грама 
прясно мляко с уиски за накисване
орехи 100 грама

За украса:
Шоколадова глазура 
1/2 ч.ч сладкарска сметана
3 с.л. какао
5с.л. захар
1 п. желатин

Начин на приготвяне:
За блата първо разбийте белтъците и жълтъците по-отделно с по 50гр. захар. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, какаото и бакпулвера* и разбийте добре с миксера. Не се притеснявайте, че става гъсто и лепкаво тесто, когато прибавите белтъците, ще стане много лека и пухкава смес. Белтъците се добавят постепено, като се бърка, много внимателно с дървена шпатула.
*Това в основата си е пандишпанова смес и не би следвало да се слага бакпулвер, но аз винаги се застраховам.
Тази смес се пече на 180 градуса, в тортена форма 22 см. за около 20 мин. проверява се с клечка. Така полученият блат, когато изстине се разрязва на 2.

За крема разбивате маскарпонето, заквасената сметана, активиата, захарта и ванилията с миксер. Към така полученият крем се прибавя разтопеният на водна баня желатин (според указанията на опаковката) и отново се разбърква малко с миксера.

Фурмите се почистват от костилките, нарязват се на дребни парченца и се накисват в мляко с уиски. Оставете си 7-8 фурми цели за украса.
От орехите също отделете малко ядки за украса, а останалите счукайте или смелете в чопър.
Смокините трябва да се почистят от дръжките и да се разрежат на половини.

След тази подготовка сме готови за сглобяването:

За да сглобите торта поставяте единият блат върху поднос и обгръщате с подвижен ринг, ако нямате такъв като мен може да използвате тортената форма в която сте пекли, като задължително трябва да я застелете с фолио, най-добре е ако имате стреч, аз нямах и използвах обикновено алуминиево.
След като сте сложили блата, нареждате смокините, като борд отстрани, с разрязана част навън. Тази част реално ще е видима и ще изглеждаотстрани погледната, като 2ри блат или 2ри етаж на тортата. Като направите борда, слагате около 1/3 и малко повече от крема и поръсвате с изцедените фурми, поръсвате със смлени орехи и поставяте 2рият блат.


Върху вторият блат отново размазвате крем, но не целият, трябва да си оставите да покриете фурмите и орехите, които отново поръсвате, след това слагате последният крем и оставяте в хладилника да стегне за няколко часа.

Приготвяте си шоколадовата глазура, като завирате сметаната със захар и какао и прибавяте разтопеният на водна баня желатин, като хубаво разбърквате. С тази глазура, може да залеете изцяло тортата или както аз в случач само съм "напръскала"  отгоре.
Украсявате с цели смокини, орехови ядки и разполовени фурми или според вашето въображение!
След като тортата стегне в хладилника, отстранявате ринга, фолиото и прехвърляте в подходящ поднос.
Изключително вкусна торта, заслужава си да опитате!



Бишкотена торта


Това е тортата, която избрах да приготвя за рождения ден на моят дядо! Стана много пухкава, мека и сочна, идеален сладък подарък за неговия юбилей!
Тортата е бишкотена, но в основата си има блат с портокалови корички, а ето и рецептата с нужните продукти.

За блата:
2 яица
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
кората на един настърган портокал
2 ч.ч. брашно

За крема:
1л. прясно мляко
1/2ч.ч. захар
1 нишесте ванилия
1 млечен шоколад
сока на 1 портокал

1 голям пакети бишкоти ( аз ползвах Савоярди)
за сиропиране прясно мляко и малко уиски

За украсата:
1 портокал нарязан на тънки резенчета
захарен сироп
пудра захар

За блата разбивате всички продукти с миксер и печете на 180 градуса в тортена форма 26см. за около 20-30 мин., проверява се с клечка.
Крема се приготвя много бързо и лесно  - завирате млякото със сока от портокал, шоколада и 1/2 ч.ч. захар и след това прибавяте нишестето разтворено в малко вода или мляко докато непрекъснато бъркате.
И така сте готови да сглобите вашата торта.
Изрежете блата по края, така че когато го върнете във същата форма да има място да наредите бишкоти отстарни като борд. 
Аз лично съм послала тортената форма и с фолио за по-сигурно :)
След като получите тази бишкотена "купа", започвате да запълвате, първо от крема, а след това от бишкотите напоени в мляко и уиски. След това отново крем, бишкоти и отново крем.
Аз завърших с шоколадова глазура*, която може и да пропуснете. Оставяте в хладилника да стегне хубаво и приготвяте портокалчетата за украса.


*За шоколадовата глазура - 1/2ч.ч. течна сметана, 2-3 л. какао, 5л. захар, 1 желатин. Всичко без желатина се завира на котлона и когато заври се прибавя и разтопеният желатин! Тази глазура се залива след като тортата е стегнала в хладилника.

За портокаловата украса, нарязвате 1 портокал на тънки филийки и накисвате в захарен сироп (1:1 захар и вода), оставяте да престои в хладилник около  5-6 часа.
След това овалвате резенчетата в пудра захар, нареждате на хартия за печене в голяма тава и сушите на 100 градуса за около 2-3 часа. 
С така получените сладки карамелени портокалчета украсявате тортата! Да ви е сладко :)




събота, 11 октомври 2014 г.

Лешникова с шоколад

Ето и тортата, която направих за моят рожден ден, а в последствие с малки изменения направих и за рожденият ден на сестра ми, защото страшно много се хареса на всички!

Идеята за тази прекрасна, изключително вкусна, шоколадова торта с лешници е от блога на Люси , за което много и благодаря! Запазила съм в общи линии нейната рецепта, като съм променила малко изпълнението! А ето я и нея:
За блата:
5 яйца (големи, ако не са много големи може да сложите 6, 2рият път, когато правих тортата я направих с 6 яйца)
7 с.л. захар
2 с.л. брашно
200 гр. смлени печени лешници
2 с.л. брашно
1 бакпулвер
3с.л. какао

За крема: 200 гр. размекнато краве масло
3 шоколада ( 2 млечни и 1 натурален)
15 малки вафлички с лешников пълнеж

За украса: 100 гр. лешници

И така за блата аз лично направих така – Отделете си жълтъците от белтъците, като към белтъците прибавите 3с.л. захар, а към жълтъците 4! Разбивате белтъците на сняг и след като разбиете и жълтъците, започвате да смесвате, белтъци към жълтъци на части,като леко разбърквате с дървена шпатула!

Към така получената пухкава смес, започвате да добавяте останалите съставки, 1во брашното с бакпулвера, а после смлените лешници, на части, като леко бъркате с шпатулата!
*Лешниците аз смилам в кухненски робот, на приставка за мелене на кафе или брашно и са много ситно смлени, точно, като брашно, което помага след това блата да стане пухкав и въздушен!
Накрая прибавям какаото, така получената смес разделям на 2 части, във тортени форми 22см. диаметър и пека предварително загрята фурна на 180 градуса, около 15 минути! Проверяват се с клечка.

Крема се приготвя изключително лесно, разбива се маслото на крем и към него се добавят леко охладените ратопени шоколади, лъжица по лъжица за да не се разтопи маслото. Към така получения крем прибавяте натрушените вафлички. (Аз съм използвала вафлички с лешников пълнеж Family)


И преминаваме към най-веселата част сглобяването на тортата и украсата! Намазваме първият блат с крема, отгоре слагаме вторият и отново покриваме с крем, като измазваме и страните на тортата! Отгоре съм украсила с цели лешници, а страните с натрошени! Да ви е сладко!


И след пожънатият успех на тази торта, направих втора по поръчка на най-любимата ми рожденичка - моята сестра, но с друга украса! Ето я и нея!


Бонбоните, с които съм украсила са направени от натрошени бисквити, смлени лешници, захар, какао, краве масло, прясно мляко и малко уиски! Всичко това смесено в кухненски робот и след това оформено на топчета! Продуктите са на око, импровизирах и не мога да дам точни количества. Естествено направих повече от тези, които са върху тортата, които също хапнахме сладко, сладко :)

петък, 19 септември 2014 г.

Тиквени кюфтенца с чеснов сос

За кюфтенцата:
3-4 не много големи тиквички
3 яйца
копър 1/2 връзка
сол
черен пипер
брашно на тиквичка по супена лъжица,
ако сместа ви се струва рядка може да добавите и допълнително
олио за пържене

За соса:
кисело мляко
копър
чесън
сол
олио

Начин на приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките, посолете и оставете да се отцедят в гевгир или пък избутайте в едният край на тава, която да подпрете леко наклонена, за да се отцежда водата в другият край! Хубаво отцедете тиквичките и омесете с яйцата и брашното, подправете с черен пипер и наситнен копър! Така получената смес загребвам с лъжица и избутвам в силно сгорещено олио. Пържат се от двете страни до златисто и след това аз лично нареждам в съд покрит с кухненсха хартия, за да обере излишната мазнина!
Тези прекрасни кюфтенца винаги поднасям с чесново сосче, което приготвям, като разбивам гъсто кисело мляко, посолявам и слагам малко олио и наситнен чесън, като количеството на чесъна зависи от това колко го обичате и колко мляко приготвяте, поръсвам с копър и сервирам! Прекрасно мезе за бяло вино!