петък, 18 декември 2015 г.

Маслени сладки "Звездички"


Повлияна от Коледната емоция, започнах с коледните сладки! Тези сладки напоследък са много популярни в интернет пространството, много красиви и много подходящи за празничната ни трапеза. За бисквитите използвах стандартна рецепта за маслени бисквитки, която знам от майка ми и домашен мармалад от сини сливи, които имам от моята баба!

За тестото за бисквитките са ви нужни:
125гр. краве масло
250гр. брашно
1 яйце
1ч.ч. захар
2 ванилии
1 бакпулвер
и за слепване мармалад от сливи или друг по желание

В купа слагате всички продукти за бисквитите, като е хубаво да нарежете маслото на малки парченца, за да е по лесно да го размесвате и тестото да е пресято с бакпулвера. Омесвате си тесто, докато брашното поеме хубаво маслото и стане гладка топка, увивате в стреч фолио и оставяте в хладилника да стегне за около 20 минути, за да ви е по-лесно да го разточвате.  Разточвате си кора с дебелина около половин сантиметър и изрязвате кръгчета, а след това от половината от кръгчетата изрязвате в средата звездички или друга форма по желание! 
Пекат се на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.
Когато бисквитките изстинат се слепват с мармалада и се поръсват с пудра захар.
Изключително сладички и вкусни и много, много красиви :)






Нова порция снимки на тези страхотни топящи се в устата, бисквитки :) Коледа 2019





А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


петък, 11 декември 2015 г.

DIY или направи си сам Коледен (Адвентен) Венец

*Актуализирана на 29.11.2020г.


Първо ще ви разкажа историята на този венец в много съкратен вариант, като не натрапвам идеята на никой, в крайна сметка всеки сам решава в какво вярва, как иска да празнува и как да украси къщата си за Коледа :)
Традицията за адвентния венец е католическа и символизира очакването на Рождество! Прави се, когато остават 4 недели до Коледа, трябва да има 4 свещи (червени), които се палят всяка неделя до Коледа (Първата седмица - първата свещ, втората неделя - 2 свещи и така до 4та неделя). В центъра се поставя една бяла свещ, която се пали на Рождество и е за Исус Христос! 
Аз тази година реших да направя такъв сама за нашата трапеза, получи се много красиво, а не е никак сложно. 
Нужни са ви борово клонче, което да завиете на венец (аз използвах изкуствено, за да мога да го използвам всяка година). Гирлянд, различни коледни играчки, шишарки, звездички и каквото друго ви харесва. Четири червени свещи, една бяла свещ и за център съм използвала коледна чинийка червена и разбира се въображението ви :) Това е всичко, което ви е необходимо - сръчни ръчички и коледно настроение :) 
Весели и светли празници приятели!



За Коледа 2018 реших да направя по различен вариант на адвентния венец,

 където центъра да свещите, които да са заобиколени от клонки, шишарки, гирлянди и играчки. За основа съм използвала метален поднос, а ето и снимки!





Тази година 2019 ви представям венец изработен изцяло от еко материали -

 клонки от елхичка, шишарки, които с децата ми сме събирали есента и сме оцветили с златна, сребърна и бронзова боичка :) Също така съм използвала ароматни свещи а не стандартните за адвент, които напоследък могат дасе намерят във всички големи вериги магазини - 4 свещи от най-голяма към най-малка, както примерно миналата година съм използвала.





Получи се според мен много добре и на мен ми харесва много повече отака с естествена елхика от колкото с изкуствените, които вярно могат да се използват многократно, но сякаш не създават това усещане за коледен дух и топлина. А ето и две снимки от първите два адвента тази година.



Коледен адвентен венец 2020




Както ще видите и от снимките този път венеца, не е венец, а свещите са подредени в права линия, като за основа съм използвала картонена ниска и тясна подложка, която съм фиксирала с телбот и с ъм облякла стените с бял гирлянд, който сьщо е захванат с телбот.


Хубаво е в направата на "венеца" да включвате и децата си и да им разказвате, защо се прави, кога палим свещите и какво символизират те. Така, освен, че децата се учат, развиват и финната си моторика и прекарвате ценни мигове заедно.

Когато поставката ви е готова, трябва да си фиксирате свещите, аз съм използвала дървени кубчета върху, които съм ги поставила, за да мога да ги повдигна леко и да не се загубят в борда и зелените клонки и шишарки, които ще сложим около тях. Когато ги фиксирате с лепило, течен силикон или просто разстопен парафин, започвате да декорирате. Аз съм използвала изкуствени зелени борови клонки, шишарки, които децата са оцветявали минали години и дребни играчки за елха.



Адвентния "венец" или свещник е прекрасна декорация за вашата маса, както за празничната трапеза, така и всекидневно да краси масата и стаята и да ви създава коледно настроение.

 

А днес е Първи адвент или първата от четирите оставащи недели до Коледа и сме си запалили първата свещ.


Вчера разхождайки се с децата, видяхме едно дръвче с интересни червени "плодчета" ... И реших да откъсна няколко клонки, за да ги използвам за коледна украса у дома !
 Днес е Втори Адвент, пали се втората свещичка и аз реших да пренаредя, нашия адвентен венец, като използвам само еко материали - в случая клонки от елхичка, иглолистните клонки с тези червени "плодчета", шишарки и жълъдчета  !


А ето и как се получи втория венец за 2020 година :)


А ако нещата, които правя ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


събота, 28 ноември 2015 г.

Гризини с 3 вида брашно

Идеята за тези гризинки ми дойде от едно клипче на Диди от Didi's Kitchen! Аз както винаги нямах продуктите, които използва тя, а вкъщи едно малко момченце каза, че иска като солетките на Габи и аз как да му откажа, та импровизирах. Получиха се много вкусни, хрупкави и по-скоро гризини, от колкото солети. Идеални бяха и начупени вместо крътончета в крем супички, пилешки, топчета и т.н., изобщо изядоха се :)


Необходими са ви :
150 гр. бяло брашно
100 гр. овесено брашно
100 гр. ечемично брашно
170гр. вода
3с.л. олио
1-2 ч.л. сол
малко чубрица
червен пипер
1ч.л. захар
1п. бакпулвер
поръска за хляб 

Смесвате трите вида брашно, бакпулвера и подправките без поръската, хубаво разбърквате и след това добавяте водата и олиото, омесвате хубава топка тесто и разточвате една кора с дебелина около половин см. Разрязвате лентички от по 1 см. с помощта на нож за пица или обикновен и ги наръсвате с поръска, като може леко да притиснете, за да не ви изпада поръската. Взимате лентичка и завивате на спиралка поставяте в тава застлана с хартия за печене и така с всички лентички. Пекат се на предварително загрята фурна на 180 градуса около 30 мин.
Ако ги приготвяте за по малко дете, може да ги направите и без поръската.

понеделник, 23 ноември 2015 г.

Пюре от картофче, морков, пипер и тиквичка

Това е много лесно пюренце подходящо за захранване на малки дечица!
Нужни са ви:
2 картофа средни
2 моркова
1 тиквичка
1 пиперка (оранжева)
малко ситно нарязан копър
След като сте въвели тези зеленчуци, може да правите различни комбинации от тях, картофа и моркова са от първите, които могат да се въведат, а след това и тиквичката. За пипера* трябва да се оверите, че след като го сварите сте го обелили добре и няма люспички.
АЗ го приготвям по следният начин обелвам си 2 картофчета и 2 моркова, 1 пиперка я слагам цяла почистена от семките и дръжката, тиквичката също обелвам и нарязвам на големи кръгчета. Всичко това  слагам да се вари, докато зеленчуците се разварят.
Готовите зеленчуци, слагам в кухненски робот с малко от водата и пасирам на гладко пюре, слагам малко копър и масълце (Копъра е полезен за коремчето така, че може да се използва от доста рано, ако бебето ви го харесва, а масълцето, аз лично съм включила чак след 9 месец)
Ако имате и по голямо дете, може да отделите част от пюрето и да прибавите още от бульона, в който са врели зеленчуците, слагам малко черен пипер, сол и чубричка и става прекрасна крем супичка, която моят син обожава с натрошени сухарчета вътре.

*След като се свари пипера махам люспите, преди да сложа в робота с другите зеленчуци.


понеделник, 9 ноември 2015 г.

Оризов грис с тиква (Без глутен, мляко, яйца и добавена захар)

Като майка на 2 деца до 3 годинки в последните години ми се наложи да се науча да правя всякакви видове пюренца, кащички и други бебешки хранички, които хем трябва да са полезни и съобразени с възрастта на бебчо, хем и да са вкуснички и да им се харесват!
Днес ще ви покажа един оризов грис с тиква, който направих инцидентно - варях тиква за кексчета на баткото и за да не остане капо малкият, който не яде все още такива вкусотийки на него грисче!
Нужни са ви 1/2 ч.ч. оризов грис и около 200 грама сварена тиква, пасирана в около 300 мл. вода (в моя случай варих повече тиква и когато извадих големите парчета за кексчетата, оставих малко от раздробената тиква и водата и я пасирах). Слагате тази смес обратно на котлона и оставяте да заври отново. В чашка си разбърквате гриса с малко водичка и изсипвате в тенджерата с тиквата! Бъркате докато се сгъсти и стане хубава каша! Ако сте сипали повече водичка, ще трябва да почакате повече, за да ви се сгъсти или може да добавите още малко грис, но при всички положения не очаквайте да стане много гъсто, защото все пак ориза е безглутенова култура! В този си вид гриса е подходящ за най-ранно захранване - тиквата е едно от първите неща, които може да се дават на бебенцата при захранване и ориза също, без глутен, без яйца и без мляко!

Не съм снимала отделно гриса, но ето на тази снимка го има заедно с кексчетата на баткото :)


За баткото съм го направила по атрактивен поръсен с белени слънчогледови семки! Може да добавите и други ядки, ако детето ви е по голямо и яде ядчици, също така, може да добавите захар и канела отново според възрастта на детето ви и желанията му!
Ако пък детето ви е захранено с прясно мляко, може да пасирате тиквата с прясно мляко, да сложите да заври и тогава да добавите гриса, Ще стане много хубаво и полезно кремче, което няма нужда от добавена захар поради сладостта на тиквата!
И така всички деца бяха доволни, а мама беше щастлива, че децата си хапват вкусни домашни лакомства :)

Тиквени мъфини

Тези кексчета приготвих тази година за празника Хелоуин, но естествено могат да се правят и без този повод. Станаха много вкусни и малко по-полезни, защото имат пюре от тиква в тях :) Използвах стандартна рецепта за кекс - само, че вместо да прибавя някакво сладко или мармалад, прибавих предварително сварена и пюрирана тиква. Станаха много вкусни и мъжа ми каза, че имат вкус на тиквеник, само дето не ядеш баница, а кексче :)


Нужните продукти са
2 яйца
1ч.ч. захар (аз използвам кафява захар)
2/3ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
200-250 гр. предварително сварена и пюрирана тиква
(хубаво е преди да пасирате тиквата да я отцедите от водата, за да не ви стане водно пюрето)
*може да използвате и печена тиква, която да направите на пюре
1ч.л. канела
2 и 1/2ч.ч. брашно (може да се замени с пълнозърнесто брашно)
1 п. бакпулвер

С миксер разбивате яйцата и захарта, добавяте олио, мляко и тиквата и отново разбърквате с миксера. Слагате канела и започвате да прибавяте пресятото брашно с бакпулвера! Разбърквате хубаво с миксера и започвате да си пълните формичките за мъфини с хартиени кошнички! Печете на 180 градуса и проверявате с клечка за готовност! При печене се разпукаха отгоре, но на мен лично много ми харесаха така, приличат ми на цветенца и с този оранжев цвят, който им придава тиквата, станаха просто супер! (да си ги похваля сама) 
От тази доза при мен излязоха 21 мъфина.


На снимката освен кексчетата виждате и оризов гриз с тиква, който съм приготвила за най-малкият член от нашето семейство! Рецептата може да видите на този линк http://didistylee.blogspot.bg/2015/11/blog-post_25.html.

А в духа на празника направих и фенер от тиква, вътрешността на която използвах за направата на тази рецепта!



И така отпразнувахме и този празник с усмивки на детските лица в къщи и си хапнахме полезни тиквени кексчета :) И да знам, че има доста хора, които не приемат Хелоуин за български празник и той не е, но нищо не пречи да го отпразнуваме, ако това носи радост на децата ни! А най-важно е да споделяте времето с децата си да се радвате, да се смеете... Празнувайте всички празници и се забавлявайте :)


*Актуализация
Всяка есен у дома приготвяме тези мъфини! Децата много ги обичат, а аз много се радвам, че хапват от така полезната тиква! В тиквата има страшно много полезни вещества, които освен това са много лесни за усвояване от организма, не случайно тиквата е едно от първите неща, с които захранваме бебетата. Така, че хапвайки тиква си набавяме страшно много витамини (А, В1, B2, Е, С, К) и минерали (натрий, калий, калций, желязо) и то под формата на супер малко калории - само 17 ККал за 100 гр. 
Споделям ви още малко снимки на тези мъфинчета! 
 




Тук пък сме правили и във формички сърчица!

А ето тук ви показвам и една голяма доза, която после украсявахме с крем за Хелоуин.

Ето ги и украсените мъфинчета, с крем от маскарпоне - по тази рецепта https://didistylee.blogspot.com/2015/10/cup-cake-cake.html


В общи линии правени са изключително много пъти у дома и винаги се получават, независимо в каква форма са и дали са украсени. Децата много ги обичат, а за полезните качества на тиквата може да прочетете по подробно в интернет, те са безспорни. И тази година няма да пропуснем да си ги приготвим :)

Кренвиршки

И друг път съм ви предлагала рецепта за домашни кренвиршки с обикновено тесто за хляб, тези не са много по различни освен с начина на завиване и оформяне и че съм прибавила краве масло към тестото, но все пак ще ви ги покажа, защото станаха много пухкави и мекички!


За тестото са ви необходими
1/2 кубче мая
1 и 1/2ч.ч. вода
1ч.л. захар
2ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
100гр. меко масло
брашно около 500 гр. или малко повече
*2-4 кренвирша
* От тази доза, аз направих едно малко хлебче и с остатъка направих кренвиршки, като използвах 2 кренвирша, по полвин на кренвиршка, но ако направите цялата доза на вкусни закусчици, ще ви трябват повече кренвирши.

Разтваряте си маята във водата със сол и захар. Аз ги слагам в купа и после към тях започвам да прибавям другите продукти - олио и масълце. Постепенно прибавяте брашното, в началото бъркайки, а когато не можете да бъркате повече с вилицата, започвате да месите, трябва да се получи меко тесто, нелепнещо! Оставяте да втаса и после разделяте половината за хляб, а другата половина на 4 топчици или пък разделяте цялото на 8 топки. Разточвате на правоъгълници с широчината на полоивн кренвирш, не много тънки. В края на правоъгълника поставяте кренвирша, а в другият край правите три разреза, без да стигате до края, за да може като завиете отгоре да се получат тези дупчици. Може да оставите да втасат отново, а може и да ги сложите направо във фурната на 180 градуса. Аз ги пека на незагрята фурна първо 15 минути отдолу, което им позволява да се надигнат и да си втасат във фурната, после 15 минути само отгоре и накрая 15 минути от 2те страни.
Резултата вкусна закуска за децата, топлички, меки и много засищащи!