Този боб знам от моята баба. Става различно, вкусно и мнооого ароматно ястие. Много обичам запечен боб, честно казано на чорба хич не го харесвам, но запечен е друго нещо.
Това ястие е идеално за трапезета ви на Бъдни вечер.
Приготвя се много лесно и не изисква, кой знае какви усилия.
Необходими са ви:
250 гр боб (или повече зависи за колко човека, готвите все пак)
3-4 гл. лук
2-3 моркова
150мл. доматен сос
сол
червен пипер
чубрица
Боба слагате във вода да се свари. Когато заври, изливате първата вода и отново слагате вода в тенджерата. Оставяте на котлона докато е напълно сварен.
В тиган нарязвате 2-3 глави лук на полумесеци, морковите на кръгчета и запържвате в олио, като към края слагате и подправките - червен пипер и чубрица. Червеният пипер има прекрасен аромат, когато се запържи, така, че сложете повечко от него, както и от чубрицата, все пак тези подправки, ще овкусят боба ви.
В тавичка смесвате отцедения боб със запържените зеленчуци и доматения сос, разбърквате добре, слагате сол на вкус и нареждате отгоре лук нарязан на шайби, като поръсвате с червен пипер.
Печете във фурната на 200 градуса, докато лука стане златист.
Ако не сте опитвали така приготвен боб, задължително го направете :) Става много вкусно :)
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
2 коментара:
Здравейте! Доматеният сос всъщност е доматено пюре или нещо друго?
Благодаря предварително ;)
Здравейте, в случая съм ползвала доматен сос - картонена кутия, като течно доматено пюре без овкусители и подправки! Ако не разполагате с такова - с блендер смилате домати от консерва или пък пресни домати и към тях прибавяте 1-2 с.л. от гъстото доматено пюре за по наситен вкус и така си приготвяте този сос.
Публикуване на коментар