сряда, 22 януари 2020 г.

Капама

Скоро не съм качвала нови рецепти в блога, предимно май защото готвя все едни същи нещица, любими  у дома, за които вече съм писала в блога. Но все пак си имам и няколко рецепти на изчакване наснимани, чакат да ми дойде музата за писане.
Днес ще ви пиша за едно традиционно ястие, което не готвя често, но се получи страшно вкусно и също така го приготвих по нов начин. Някой от вас знаят, че от Нова година насам съм без фурна и чакам да мине ремонта или май накрая ще куваме нова, но за сега измислям манджички, които да могат да се сготвят само на котлон или в случая в Мултикукъра, с който разполагам у дома.
Тази капама приготвих в Мултикукъра, но рецептата е абсолютно приложима и в случай, че не разполагате с такъв, а дори може да се сготви и без фурна.


Капамата традиционно се приготвя в гювеч и представлява ястие с кисело зеле и няколко вида месо, в моя случай е малко по-различно тъй, като не е приотвена във фурна, а в Мултикукъра и за да не ви занимавам повече с предистория, ето нужните продукти и как я направих аз.

1/2 голяма кисела зелка
1/2 прясно зеле
* естествено може да я направите само с кисело зеле, но аз имах половин изостанало прясно зеле в хладилника и реших да направя микс
2 парчета сурова наденица
300 гр. пилешки гърди
300 гр. свинско месо от плешка
*количеството на месото и зелето също може да бъде променено според това за колко човека готвите, а и ако обичате и други видове меса, може да добавите и тях
червен пипер
сол (ако готвите само с кисело зеле по-добре не слагайте, защото то е достатъчно солено)
домати от консерва 200 гр. (които също могат да се пропуснат, ако не използвате и прясно зеле във вашата капама, защото доматите придават допълнително лека киселина на ястието)

В моя случай запържих първо парчетата наденица в Мултикукъра (на прогарама Fry), това разбира се може да се случи и в обикновенна голяма тенджера, защото после в същата ще се готви и зелето. Запържих наденицата и от двете страни на затворен капак, за да се задуши хубаво отвътре, не и трябва много тъй, като после, ще се готви и със зелето по около 7-9 минути на страна, изваждате наденицата и запържвате първо пилето нарязано на хапки до златисто и после свинското, също нарязано на хапки, да се запечата хубаво месото от всички страни. Пилешкото и свинското запържвах нормално при отворен капак. Когато месата са ви готови, слагате микса от прясно и кисело зеле  + 1ч.л. червен пипер, също на прогрмата "Fry" да се задушава и да намали обема си за около 30-40 мин. на затворен капак, като отвреме на време отваряте и разбърквате. Когато зелето се е "смъкнало" и е направило място за месото слагате свинското месо, наливате вода, колкото водичката да се покаже леко над зелето и затваряте капака, като  включвате програмата за варене (Boil)  за 1 час. Когато тази програма приключи добавяте пилешкото месо и наденицата нарязана на големи парчета. Ако всичката ви вода се е изпарила, добавяте и малко вода, малко сол и включвате Mултикукъра на програмата за печене (Roast).
*Ако готвите в обикновенна тенджера имате два варианата или да прехвърлите всичко в тава и да го сложите във фурната за 1 час докато се изпече и остане на мазанина или да оставите в тенджерата за още един час в този случай, ще стане, като вариво - изцяло зависи от предпочитанията ви дали обичате зелето запечено или варено.
*Ако пък се чудите защо не слагам месото наведнъж, това е защото на пилешкото и наденицата им трябва много по-малко време да се готвят, от колкото на свинското и ако се сложат заедно и се готвят два часа, пилето буквално ще се накъса и ще се губи из зелето.
*Също така, ако зелето не ви червенее леко, може да си добавите още червен пипер, аз винаги си добавям, защото обичам да се усеща аромата на червения пипер.
*Докато сте на програмата за печене може да разбърквате от време на време да не би да е останало без вода и да се запече отдолу твърде много. Моят Мултикукър усложливо ми напомня 25 минути преди края на програмата, че трябва да разбъркам или да обърна това, което се пече.
И така останаха единствено доматките, които са по желание, аз прибавям след края на програмата за печене и включвам да пече още 15 минутки, буквално да клокнат малко със зелето и месцето.
Резулатата изключително вкусно ястие и доволни мъже у дома!

вторник, 22 октомври 2019 г.

Пилешки дробчета с ориз на фурна





Необходими продукти:
500 гр. пилешки дробчета
2 глави лук
2-3 моркова
1 тиквичка
1 ч.ч. ориз
2-3 с.л. олио
сол
черен пипер
чубрица
магданоз

Нарязвате си лука на едро и заедно с дробчетата и олиото слагате в тавата, в която ще печете. Включвате фурната само отдолу на 200 грдауса и махате решетката или просто я слагате на най-горното ниво, за да можете да сложите тавата директно долу на фурната. По този начин си запържвате леко лука и дробчетата, без да ползвате котлон, без да пръска и се омирисва значително по-малко. След това си добавяте нарязани моркови и ситно нарязаните тиквички, оставяте, още малко да се запържи, като разбърквате от време на време. Когато дробчетата и зеленчуците се запържат, изваждате тавата и добавяте ориза, вода 1:3, подправките - разбърквате и слагате във фурната, като предварително сте сложили решетката на средно ниво във фурната и сте включили да пече отгоре и отдолу. Ястието е готово, когато ориза си поеме водата и леко се запече отгоре. Трябва да внимавате да изкарате веднага, когато остане без вода, за да не ви се пресуши ориза.
Много вкусно, много бързо и супер хранително ястие! У дома всички го харесват и дори и децата хапват с удоволствие :)


събота, 5 октомври 2019 г.

Tорта Шоколад + Карамел

Дойде време да ви представя тортичката, която приготвих за рождения си ден тази година. Бях замислила да направя тортата Карамелена целувка , но в процеса на правене някак си ми хрумна друга идея, да комбинирам карамела с шоколад, леко кисели горски плодове за акцент и се получи страхотна нова торта!



Необходими са ви:
1п. бишкоти Савоярди
1/2 ч.ч. прясно мляко за потапяне на бишкотите

250 гр. заквасена сметана
1 ч.ч. захар

250гр. маскарпоне
4 с.л. пудра захар

1п. Пудинг Шоколад на Dr Oetker
500 мл. прясно мляко
4с.л. захар
1п. желатин

Замразени или пресни горски плодове
Мента за украса

Крема изисква да бъде направен на части и изисква време , но не е труден. Първо в тенджерка изсипете 1ч.ч. захар и сложете на котлона да се разтопи, докато получите карамела. Разбърквайте и внимавайте да не прегорите карамела. Когато карамела е готов към него прибавяте заквасената сметана и бъркате докато се получи гладък крем. Отнемате от огъня и оставяте да се охлади, за да може да добавите към другите 2 части от крема.
*Вкуса на карамела със заквасената сметана силно наподобява Дулсе де Лече или кондезирано, карамелизирано мляко, страхотен вкус, аромат и плътност.

В купа разбивате с миксер маскарпонето и пудрата захар.

А в друга тенджерка слагате млякото да заври и приготвяте пудинга на Dr Oetker според инструкциите.
* След като пудинга  е готов към него може да прибавите едно пакетче желатин още докато е горещ и разбивате с миксера, така, че желатина да се разтвори добре в пудинга и да не се усещат малки бучици в крема. желатина се слага, за да сте сигурни, че когато смесите пудинга, карамеления крем и маскарпонето - всичко това, ще се стегне и ще се получи хубава крем торта с бишкоти.

Когато и трите компонента са готови прибавяте леко топлия карамелен крем към маскарпонето, като разбърквате добре до хомогенност, а после малко по малко добавяте и все още топлия (не горещ) пудинг, при непрестанно бъркане. С така получения крем сте готови да преминете към сглобяването на тортата.

За целта ви е необходима тортена чиния с метален ринг в нея. Започвате да редите бишкотите, които съвсем леко потапяте в прясно мляко. Когато дъното се покрие, заливате с част от крема. След това правите още един ред бишкоти, отново кре, бишкоти и накрая завършвате с крема. Тортата се слага в хладилник за една нощ да стегне.На другия ден отстранявате ринга и украсявате с горски плодове и пресни листа мента.


*Поднесете с хубаво пенливо вино или розе :) Това, което съм избрала е с ябълка и бъз и беше страхотен завършек към поднесената торта.
Бонус съвет; Също така се уверете, че с парчетото торта поднасяте и достатъчно плодчета, които също са в невероятна комбинация с вкуса на шоколад и карамел. Ако желаете може докато сглобявате тортата и вътре да сложите от плодовете, но аз лично не слагам, защото децата у дома не ги обичат. Така всеки получава това, което иска и всички са доволни.


неделя, 8 септември 2019 г.

Султан кебап с пилешко и патладжани

Отдавна му се каня на това ястие! Имаше време, когато беше много популярно по кулинарните групи, но все не му идваше ред у дома. Е най-накрая реших да си поиграя и да го приготвя, като изобщо не съжалявам. Получи се много вкусно. Имах притеснения, че корите от баница, ще се напоят от соса и от плънката и ще стоят меки и лигави, но всъщност се получиха, много хрупкави и чудесно се съчетават с плънката. А сега ще ви опиша рецептата, по която работих, стъпките и необходимите продукти, разбира се.


Продуктите са за четири топки Султан кебап

Плънка:
1/2кг. пилешко месо (може бяло месо, а може и от бутчета, аз използвах микс от двата вида)
1 голям патладжан или 2 по-малки
2 моркова
3 гл. лук
сол
черен пипер
кимион

Сос бешамел:
50гр. краве масло
2-3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
сол
черен пипер

За оформяне на топките:
8 кори за баница
200 гр. кашкавал

Начин на приготвяне :



Първо си подготвям плънката, като нарязвам месото на малки парчета и запържвате в тенджера с мазнина. Когато пилето стане леко златисто, го изваждате от тенджерката и в нея запържвате лука нарязан на едро и морковите нарязани на кубчета (ако е необходимо може да добавите още малко мазнина. След като лука стане златист ги изваждате заедно с морковите и ги слагате при пилето. В същият съд слагате патладжана, нарязан на дребни кубчета, докато омекне и остане на мазнина, защото той пуска доста вода. Когато всички зеленчуци и месото са запържени ги слагате в тенджерата заедно за няколко минутки, като добавяте и подправките - сол, черен пипер и кимион, махате от огъня и оставяте да почине, докато приготвите и бешамела.

За бешамела в тенджерка слагате маслото да се разтопи и към него прибавяте брашното, запържвате до златисто и при непрекъснато бъркане започвате да добавяте прясното мляко, докато получите гъст и гладък сос. Ако ви се струва много гъст, може да добавите и малко вода след млякото. Овкусявате със сол и черен пипер на вкус и дърпате от котлона.

Сега е ред а оформите топките от кори за баница и да напълние с плънката. За целта ще ви е необходима една купичка. В купичката постилате 2 кори за баница, така че да се получи "легълце" за плънката пълните с месцето и зеленчуците и затваряте, с корите, които падат извън купичката. Така получената топка поставяте в намазнена тава, като обръщате купичката в тавата. Така процедирате и с останалите плънка и кори. Накрая заливате със соса и върху всяка топка поръсвате настърган кашкавал. Слагате да печете на 180 градуса докато кашкавала се зачерви и се получи хубава златиста коричка.


Ястие, което със сигурност не може да приготвяш често и набързо за вечеря, но задължително трябва да опиташ поне веднъж и тогава със сигурност ще повториш! А и бонус за положения труд беше, че дори децата го одобриха! 

сряда, 27 март 2019 г.

Морковени мъфини с крем

Децата вкъщи винаги искат да има нещо сладичко за хапване, а аз винаги се чудя как да вмъкна повече плодове, зеленчуци и ядки в менюто им и така реших, да направя тези мъфинчета, които са от типа на морковената торта, но са малки, лесни за хапване и подходящи за следобедна закуска на децата. Естествено, това, че са с моркови, орехи, портокалов сок ги прави не просто добри за децата, но и страхотно вкусни. Подходящи са и за кафе с приятелки, а защо не и за индивидуални десерти след празнична вечеря. Определено са десерт, с който ще впечатлите всички.


А ето и рецептата:

За мъфините:
3 яйца
1 ч.ч. захар
100 мл. олио
400 гр. почистени и настъргани моркови
100 гр. смлени орехи
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1ч.л. канела
1 ванилия

За крема:
200 гр. крема сирене
100 мл. сладкарска сметана
сока от половин портокал
настъргана кора на 1 портокал
2-3 с.л. пудра захар

Първо започвате с направата на мъфините. Предварително си обелете и настържете морковите, както и смелете орехите, за да са готови, когато започнете с разбиването на сместа.
В купа счупете трите яйца, прибавете захарта и разбийте с миксер, докато получите пухкава кремообразна смес.  Добавете олиото и за кратко отново разбийте с миксер. След това се слагат морковите, орехите, ванилията и канелата, като разбърквате добре. Накрая се слага брашното с бакпулвера, като може отново да включите миксера на най-ниска степен и да разбъркате добре, за  да сте сигурни, че сместа ви е гладка и готова да я пълните в мъфин формичките. Аз използвам силиконови формички и когато нямам хартиени кошнички, не слагам (както в случая), но ако имате може да сложите. От силиконовите форми мъфините излизат много лесно, но ако ползвате тава за мъфини е по-добре да имате и хартиени кошнички. За силиконовите форми намазняването не е задължително, но аз намазнявам преди да пълня със сместа.


Пекат се на предварително загрята фурна на 180 градуса, около 15 мин. с вентилатор. Но все пак проверявайте с клечка дали са готови, може малко по-бързо или по-бавно да се опекат зависи и от фурната. Клечката трябва да излезе суха от кексчето. Но определено стават бързо, така че внимавайте да не ги препечете, за да останат сочни и пухкави.


При мен излязоха 22 мъфина от тази доза, като ги пекох на два пъти, защото нямах толкова формички. За да използвате формичките от първата тава, която сте напълнили е нужно да изчакате съвсем малко да се охладят, да извадите внимателно мъфините и формичката може да се използва отново, като се намазни леко.
Докато мъфините изстиват е време да си разбиете крема.

За крема първо в купа си разбийте крема сиренето, пудрата захар, сока от портокал и портокаловите корички. В отделен съд - по-малък, защото количеството на сладкарската сметана е малко, разбийте сметаната добре. После със дървена или силиконова шпатула смесете двата крема, като от сметаната прибавяте по-малко към другият и разбърквате леко, докато получите пухкав крем.

Може да сложите крема в хладилника за малко да стегне, докато и мъфините изстинат, напълно. Когато кексчетата ви са изстинали, може да напълните крема в пош (какъвто използвам аз) или друг вид шприц, с който разполагате и да декорирате мъфините.




Когато всички мъфини са готови, може да украсите по ваш избор - с ягодка отгоре, с настърган шоколад, с портокалови, корички, дори с мини морковчета изработени от фондан, ако ги приготвяте за някакъв специален случай, но може да оставите и без допълнителни декорации.



Тъй, като ние ще ги хапваме за следобедна закуска, не съм ги украсявала, но все пак ето и няколко "закичени".



И не че са си мои, но наистина са уникално вкусни. Крема е много лек и нежен, с едва доловим кисел оттенък от портокала, кексчето е супер сочно и меко и наистина си заслужава да опитате.
Да ви е сладко!








вторник, 19 март 2019 г.

Спаначена супа



Спаначената супа не е много популярна сред децата, но пък е много полезна, а и аз лично я намирам много вкусна. Правя я с повече кисело мляко в застройката, за да се приеме по-лесно от моите малчугани и винаги им предлагам и нещо, което обичат с нея, за да съм сигурна, че ще си я хапнат. В случая съм им сервирала затворени триъгълни  сандвичи с шунка и чедър.
Но да ви представя и рецептата, която е много лесна и бърза, като изключим миенето на спанака :)

Необходими са ви:
300 гр. спанак
1 гл. лук
2-3 стръка зелен лук
сол
черен пипер
около 3-4 стръка магданоз
фиде
За застройката:
1 яйце
4-5 големи супени лъжици кисело мляко

Първо както всички знаете спанака трябва да се измие и почисти от дръжките. Аз лично както съм споменавала и друг път купувам по-големи количества и мия наведнъж всичко. После задушавам целия спанак и си го разпределям на порции - за баница, за ориз, за супа, порциите могат и да се замразят, така, когато решите да готвите, имате готов изчистен измит и задушен спанак.
След това лирическо отклонение ето и как приготвям супата. В малко мазнина запържвам малко нарязания стар лук, след това прибавям зеленият лук и спанака. Ако спанака ви е суров трябва да го оставите да се задуши и да намали обема си, ако е готов и задушен предварително - слагате подправките (сол и черен пипер) и сипвате 1 л. вода. Нарязвате магданоза и слагате в супата, така е всичко да се свари. Когато супата заври, оставете да поври 10-15 мин и добавете фидето около 1 шепа. Дори и малко повече да сложите не е фатално, аз много обичам когато супата е по-гъстичка и за децата също е по-лесно да я ядат, все едно е мини спагети.
Когато фидето се свари и омекне, може да махнете от котлона и да застроите.
В купа си разбивате яйцето и киселото мляко и постепенно започвате да прибавяте от супата към застройката, при непрекъсната бъркане. Когато температурата в купата се уеднакви с тази в тенджерата, връщате вече застроената супа от купата в тенджерата и разбърквате добре.
Супата е подходяща да се сервира, както топла така и студена.
А ако не застроите накрая е подходяща и за  пости.



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


неделя, 17 март 2019 г.

Печени зелеви сарми


Въпреки, че не слагам кисело зеле, много обичам зелевите сарми и когато ми се приядат си купувам един буркан зелеви листа и ги приготвям. Стават много вкусни и освен това се приготвят лесно, защото направо ги слагам в тавата да се пекат, а не ги варя първо.

Необходим ви е един буркан зелеви листа
1 ч.ч. ориз
500гр. кайма
1/2 гл. лук
черен пипер
червен пипер
сол

Първо запържвам лука и каймата. Прибавям ориза и също запържвам, докато остане само на мазнина, подправям и махам от котлона.

След това започвате да завивате сармите. Аз лично съм свикнала месните сарми да са по-големи, така че избирам по-големите листа и слагам повече плънка.



Когато завиете всички сарми, ги нареждате в намазнена тава, сипвате вода да се покрият и завивате тавата с фолио. Печете така завити 1 час, на 180 градуса и после отвивате да се запекат.



В тавичката има наредени два вида сарми едните са месни, другите постни. Плънката, която ми остане - смесвам постна и месна и я слагам отстрани в тавата :)
Ето линк към рецептата за Постните сарми


Стават много вкусни и са любимо ястие у дома. Да ви е сладко!



8.01.2020г. Отново приготвям сармички по тази рецепта, но туй като фурната ми се развали наскоро и сега съм в очакване на майстор или на нова фурна, реших да направя сармите в Мултикукъра. Резултата е отличен и за това ви го споделям :)
Сармите съм приготвила по абсолютно същия начин, както съм описала и по-горе. Запържих си сместа направо в Кукъра на програма "Fry". За по-голямо удобство, когато завивах сармите ги редих в тавичка, а после ги прехвърлих в Мултикукъра.


*Киселото зеле е от свекърва ми и тази година е слагала и цветно зеле, та си завивах страхотни розови сарми! Жалко, че не останаха розови и след като се опекоха :)


Като наредите сармите сипвате вода, така че да ги покриете  и включвате Мултикукъра на програмата за варене, при мен е "Boil" за един час, когато тази програма приключи включвате за още един час на програма за печене "Roast".


Резултата е страхотен, наистина се получиха много добре - вкусни, добре сварени и леко запечени. Не стават, като на фурната, но не са и като варените сарми. Ако разполагате с такъв уред, задължително опитайте!