петък, 15 март 2019 г.

Постни зелеви сарми




Това ястие е традиционно за трапезата на Бъдни вечер, но това не означава, че не може да си го приготвим и през друго време от годината. Сега е времето за Великденски пост и има доста хора, които спазват тази традиция и им е трудно да измислят вкусни и разнообразни ястия, за това реших сега да напиша тази рецепта и да я споделя с вас.
Ако имате останало кисело зеле, това е идеален вариант, но ако нямате или пък не приготвяте домашно кисело зеле, в магазините се продават буркани със зелеви листа, тоно за сърми.
За плънката са ви необходими:
1 гл. лук
2 средни моркова
домати от консерва около 100 гр,
1к.ч. или около половин чаена ориз
магданоз нарязан на ситно
сол
черен пипер
червен пипер


В дълбок тиган запържвате нарязания на ситно лук и моркови, после прибавяте ориза и също оставяте да се запържи малко, преди да добавите, доматите, съвсем малко водичка и подправките. Оставяте на котлона докато плънката поеме течността от доматите и водата и с така приготвената смес започвате да пълните сармичките.


Ако листата ви се струват големи, а искате сърмите да са по-дребнички, може да ги срязвате на половина, както правя аз. Завивате сармите. Нареждате ги в тавичка и слагате вода, колкото да се покрият сармите. Завивате с фолио и печете за 1 час на 200 градуса. След това развивате фолиото и запичате докато изври водата, ако е останала и се получи приятен загар на сармичките. Стават изключително вкусни и аз лично ги предпочитам така печени, а не както традиционно ги правят варени.



В тавичката съм наредила два вида сарми, ако това не ви притеснява и във вашето семейство също има хора, които постят и които не, може да направите половината постни, а другата половина с кайма и ориз и така, ще изпълните желанията на всички :)
Ето линк към рецептата за Месните сарми

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: