вторник, 5 май 2020 г.

Кренвиршки с лютеница

Имам и други рецепти за кренвиршки в блога, но са винаги с постно тесто, а този път реших да ги направя с по-богато тесто и с лютеница, защото се оказа, че големия ми син ги предпочита така. А и станаха толкова красиви, мекички, ухаещи, топящи се в устата и супер мега вкусни, че нямаше как да не ви ги покажа.



За тесто са ви необходими
1 яице + 1 белтък
1 жълтък за намазване
100 гр. вода
100 гр. прясно мляко
70 гр. олио
1ч.л. захар
1.л. сол
1/2 кубче прясна мая за хляб
около 400-450 гр, брашно

3 кренвирша за  6 кренвиршки

*Поръска за питки по желание

За тестото ви е необходимо първо да си активирате маята - млякото и водата, загрявам в микровълновата и слагам маята с една лъжичка захар, докато маята се надигне, шупне в чашата. След това в голяма купа смесвате яйцата, сместа с маята, олиото и солта, разбърквате добре и започвате да добавяте брашното на части, докато замесите меко не лепкаво тесто.

Оставяте го да втаса и да удвои обема си и си разделяте тестото на осем топки. Съответно може да направите 8 кренвиршки. Аз направих 6, защото малкия ми син не обича и за него имаше 2 кашкавалки.



Всяка топка разточвате на овал или на правоъгълник, както ви е удобно. В единия край намазвате лютеница, а в другия край правите малки разрезчета, не до края на тестото, за да може, като завиете да се получат тези ивици върху кренвиршката. Върху лютеницата слагате половин кренвирш разрязан по дължина и завивате на руло, като отгоре трябва да ви останат процепите.
*Съжалявам, че нямам снимка преди да ги завия, но нямах намерение да снимам и да качвам рецептата, докато не ги видях колко красиви се подредиха в тавата :) Когато ги правя отново, ще снимам и ще добавя снимката.

Кренвиршките нареждам в тава застлана с хартия и намазнена с олио и отново оставям да втасат. После намазвам с жълтък размит с малко прясно мляко и поръсвам със семенца, за да са по красиви.

Пека на 180 градуса, отгоре и отдолу с вентилатор. Докато придобият златист цвят и разбира се проверявам с дървен шиш, , трябва да излиза сух, без да има полепнало по него сурово тесто.



Първите 2 кренвиршки бяха откраднати от тавата буквално в момента, в който извадих тавата от фурната, едвам си отхапваха, толкова горещи бяха, но само се повтаряше ммм много е вкусно, ммм много е вкусно :) И реално наистина бяха много вкусни, мекички, топящи се - повтарям се, но въпреки, че не са най-полезната храна са много любими у дома :)




Няма коментари: