петък, 1 май 2020 г.

Домашни дюнери


Много ни се приядоха дюнери вкъщи и реших да ги приготвя сама вместо да купуваме навън.
Получиха се страшно вкусни и честно да ви кажа, повече никога няма да си купя готови питки - тортила или арабски питки, които само се притоплят. Тези освен, че са в пъти по-вкусни, пресни и знаете точно с какви продукти сте ги приготвили, изобщо не са трудни за направа.

За питките използвах тази рецепта за базова, която е за индийските хлебчета чапати http://didistylee.blogspot.com/2014/03/blog-post_9.html , но реших да я облагородя малко и вместо зехтин използвах краве масло.

За 8 питките са ви необходими:
40гр. краве масло
1/2ч.ч. вода
1ч.л. сол
брашно колкото ви поеме, не го измерих, но трябва да получите меко не лепкаво тесто

Кравето масло и водата загрях в микровълновата, за  да се разтопи маслото. внимавайте, като разтапяте масло в микровълновата, защото ако прегрее гърми. Така, че оставете да се стопли и извадете, дори и да не се е разтопило напълно маслото, разбъркайте малко, добавете сол и брашно и замесете хубавa топка. Оставете малко да почине и разделете на  малки топки, които разточвате на тънка кора.

Всяка кора печете в сух тиган с незалепващо покритие , когато започнат  да се образуват мехури, питката е готова да се обърне и от друата страна.



A тук може да погледнете и едно видео как точно ги приготвям.




Готовите питки завивам в кърпа, за да седят топли, но всъщност и ги приготвям последни. Преди да направя тях си приготвям всичко, което ми е необходимо за дюнера.
В случая това са домати, краставици, пържени картофки, чеснов сос и пържени пилешки филенца с лук.


Картофките и зеленчуците са ясни за това ще ви опиша, как приготвям соса и месото.

За месото ви трябват:
Пилешки гърди
2 гл. лук
соев сос
черен пипер

В тиган с мазнина запържвам лука леко и прибавям пилешкото месо, нарязано на тънки и къси лентички. Месото с лука се пържи докато всичката вода, която пускат лука и пилето се изпари и остане само на мазнина. Тогава овкусявате със соевия сос и ерния пипер, пържите още съвсем за кратко и дърпате от котлона.

Чесновия сос приготвям от кисело мляко, майонеза, чесън и сол. На една чаена чаша мляко, слагам 2 с.л. майонеза и 2 скилидки чесън пресовани или накълцани на ситно, сол на вкус и разбивате добре с вилицата.

След като имате всички необходими компоненти за дюнера остава най-забавната част - всеки си сглобява сам дюнера и започваме да си ги хапваме. Страхотно вкусни и макар доста калорични и не точно пример за здравословна храна, си заслужава да се поглезим от време на време.



Няма коментари: