събота, 2 май 2020 г.

Какаов сладкиш с шоколадова глазура

Днес реших да поглезя момчетата и им направих един шоколадов сладкиш, който децата определиха, като торта и бяха много щастлви!


За сладкиша са ви необходими:
2 яйца
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. олио
1ч.ч. кисело мляко
1ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
3-4 с.л. какао
2ч.ч. брашно

За глазурата:
1 черен шоколад -натурален
60 гр. краве масло
5 с.л. олио
2с.л. какао
2с.л. захар

Първо трябва разбира се да си изпечете сладкиша, за това ще започна с него. Разбивате яйцата със захарта, олиото, прибавяте и млякото с разбърканата в него сода, ванилия, какао и накрая брашното. Сместа трябва да се разбие хубаво и да получите гладка и кремообразна кексова смес. Аз пекох в кръгла тава покрита с хартия за печене и намазнена - изсипвате си сместа и я разпределяте хубаво в тавата, за да се надигне равномерно при печенето. Пече се на 180 градуса, отгоре и отдолу с вентилатор, печете докато при проверка с клечка, тя излиза суха от сладкиша.

Когато сладкиша ви е готов, го оставяте леко да се охлади, колкото после да можете да го изкарате и да го прехвърлите в чинията, в която ще поднесете. През това време си направете глазурата. В подходящ съд - касерола или с каквото разполагате, слагате всички продукти и разтапяте на водна баня, като не спирате да бъркате докато не получите гладка, блестяща глазура. С нея още докато е топла заливате сладкиша, като разпределяте върху целия сладкиш равномерно. Оставяте сладкиша да се охлади в хладилник, нарязвате на ромбчета и сервирате с горски плодове или както на вас ви харесва. Аз си бях изкарала горски плодове от фризера, за да направя малко Розова лимонада" както и казват децата и за това реших да поднеса сладкиша с тези леко кисели плодчета, които идеално допълват вкуса на шоколада. Украсила съм със свежа мента и си го хапнаххме с най-голямо удоволствие и разбира се свежа лимонада.



* Ако искате да си направите Розова лимонада са ви необходими - 1 лимон, 1 портокал, малко горски плодове от замразен микс, 1-2 с.л. мед, свежа мента и вода! Изцеждате лимона и портокала и разбърквате с мед или може и захар по ваш вкус, добавяте 1 литър вода, горски плодове, листенца от мента и сте готови. лимонадата е супер свежа, много полезна и много вкусна! Децата ми я пият с удоволствие и не консумират никакви купени сокове, това е техния сок. Ако вие пиете газирани напитки може да приготвите лимонада и с газирана вода или спрайт.

Няма коментари: