четвъртък, 28 май 2020 г.

Сироп от ягоди (без варене)

Тази година реших да си поиграя и да направя малко сироп от ягоди! Главно заради децата, тъй като готови сокове не купувам, а пък ягодите са един от плодовете, които те не ядат. Мисля, че не им харесва самата консистенция на плода, малките семчици, които се усещат, пък и плодчетата не винаги са сладки, не знаеш каква ягодка ще ти се падне :)


Сока прецеждам през тензух, за да не остават никакви семки! А избрах да го направя без варене, за да запазя максимално полезните вещества и витамини, които са в плодовете.

Ще напиша рецептата с количествата, които аз направих, но ако вие разполагате с повече плодове или искате да направите повече сок и да консервирате за зимата може да увеличите количествата пропорционално!

Рецептата знам от моята баба, тя е правила такива сокове от всякакви плодове джанки, вишни, череши и ми даде пропорциите и съотношението между продуктите, но всичко зависи от това колко плодове ще използвате.



*За 1 кг. и 200гр. плод от ягоди
*700 мл. вода
* Пропорцията плод вода е на 1 част плод - 1/2 вода
(аз съм сложила малко повече вода)
*2ч.л. лимонтозу ( на 1/2кг. плод по 1ч.л.)
*в моя случай от това количество
изцедих 1,4л. сок и захарта е 1,600кг. захар
*Пропорцията сок захар е 1 чаша сок - 1,5 чаша захар
*За да консервирате сока използваме по 1 аспирин (ацетизал) на бутилка сироп

*Сега ще ви обясне как се приготвя сока и ако мерките, които съм дала ви се струват неясни ще ги разберете в рецептата.*

Плодовете се измиват и почистват от дръжките, намачкват се с преса за картофи и се поръсват с лимонозуто и водата. Разбърква се хубаво и се оставя така да престои 24 часа в хладилника.




















След като плодовете престоят прецеждаме сока от тях в друг съд с тензух. Реално изстискваме хубаво тензуха, за да извлечем максимално количество сок, но семките и месестата част на плода остава в тензуха. Аз сложих един гевгир и сито в тенджерата, в която прецеждах сока за по сигурно, ако случайно изпусна част от плодчетата през тензуха.



Полученият сок измерваме с чаши и на всяка чаша сок слагаме по чаша и половина захар. (1ч.ч. сок - 1 и 1/2 ч.ч. захар)
При мен излязоха 7 чаши сок, съответно сложих 10 и 1/2 ч.ч. захар.
(1,4 литра сок и 1,600 кг. захар). Така полученият сироп разбърквате докато захарта се разтопи напълно.



Когато захарта се разтопи напълно, може да добавите още малко лимонтозу (лимонена киселина), за да сте сигурни, че захарта няма да ви се кристализира. Аз добавих още 2 ч.л. и след това затваряте в стъклени бутилки, като на всяка бутилка 500мл. слагате по един ацетизал, за да консервирате сиропа и да се запази за по-дълго. Сиропа е доста сладък и въпреки, че захарта реално е консерватор се застраховам с аспиринчетата.

Сиропа от ягоди разреждате според вкуса си на сладост, също така вие решавате дали с вода за сок или пък с газирана напитка за ягодова лимонада, а за свежест може да добавите и прясна мента. 


Няма коментари: