вторник, 2 юни 2020 г.

Бърз кекс с кисело мляко

Днес с децата сме на село. Най-после ваканция няма уроци, бягат на воля в двора, берат си черешки от дърветата, изобщо селска идилия. А аз реших да им направя един кекс за следобедна закуска, но нямах достатъчно прясно мляко и реших да го направя  с кисело. сигурна съм, че много хора го правят така, но аз за пръв път правя , обикновенно си го правя с прясно мляко. И дали заради млякото или заради домашните яйчица той стана супер вкусен и се изяде за нула време от изморените момчета.


Необходими са ви:
4 яйца
1ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1ч.л. бакпулвер
1 п. ванилия
1 с.л. какао
2 и 1/2 ч.ч. брашно

В голяма купа разбивате яйцата със захарта, към тях добавяте киселото мляко с разбърканата в него сода, после олиото и ванилията. Разбивате добре и си добавяте 1 ч.ч. брашно + бакпулвера, разбърквате и от тази смес си отделяте малка част в една купичка. В голямата купа добавяте останалото брашно и разбивате сместа добре до получаване на гладка кексова смес. А в малката купичка си добавяте какаото, разбърквате и ако е необходимо добавяте и малко брашно, за да получите същата гъстота, като в голямата купа. 

Намазнявате си кексова форма, набрашнявате и разпределяте в нея сместа - първо от жълтата, после тънка струйка от какаовата, като обикаляте по цялата форма, отново жълта, отново от какаовата на струйка по цялата обиколка на формата и завършвате с жълтата смес. Пека на не загрята фурна, 180 градуса, отгоре и отдолу с вентилатор. При мен беше готов за около 30-35 мин., но си зависи от фурната. След 25 или 30 мин. може да проверявате с клечка, ако излиза суха от кекса, значи е готов.

Оставяте го леко да се охлади, за да го изкарате по-лесно от формата и може да поднесете поръсен с пудра захар, но аз днес нямах такива екстри на село, нито пък успяхме да го изчакаме да изстине много :) Когато децата са гладни вадя от формата и режа горещ, за да може гладниците да са нахранени и доволни!

Няма коментари: