петък, 19 юни 2020 г.

Черешов сладкиш

Тези дни съм на вълна череши, тъй като сега им е сезона, а и сме на гости на семейството на мъжа ми, а те живеят в район, който е известен с черешовите си градини. Плодовете са в изобилие, дърветата са отрупани с плодове и освен, че постояно си похапваме директно от дръвчетата, сякаш те подканят да приготвиш нещо с тях!

Юни месец при нас е изпълнен с празници - рождени дни, имени дни и съответно има много поводи да се приготвят сладки изкушения, тортички и тн. Този сладкиш изигра ролята на семпла торта за рождения ден на свекърва ми, получи се страшно вкусен, много ароматен и лек десерт.



За направата му използвах череши, които предварително бях приготвила за торта, която правих три дни по рано, но може да се приготви и с пресни череши. Ако го приготвяте с пресни череши трябва да са разполовени и обезкостени, а ако искате да са леко алкохолни, както моите ето как ги приготвих.



400 гр. череши се обезкостяват, посипват се с една чаена чаша захар и се оставят за една нощ да си пуснат сока.  На другия ден към тях прибавяте 200 гр. тъмен ром и отново оставяте да престои 1 денонощие. Получава се много хубав черешов ликьор, който освен, че може да се поднесе, като питие, може да се използва и за сиропиране на торти. А черешките стават страхотни за сладкиши, пайове и др. десерти.

А сега за самия сладкиш. За блата са ви необходими:

2 големи яйца или 3 малки
1ч.ч. захар
150 гр. разтопено кр. масло
1 ч.ч. пр. мляко
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

Яйцата се разбиват с миксер със захарта. След това добавяте кравето масло, млякото и ванилията, разбърквате с миксера и накрая на части добавяте брашното с бакпулвера, като разбивате с миксера, докато се получи гладка кексова смес. Сместа се изсипва в кръгла тавичка, застлана с хартия, може и тортена форма с махащ се ринг с диаметър 24 см. Отгоре нареждате черешките разполовени с месестата част нагоре.



Слагате сладкиша да се пече на 180 градуса отгоре и отдолу за около 30-35 мин. като задължително проверявате с клечка дали е готов (клечката трябва да излиза суха от сладкиша). При печене черешките потъват леко надолу, ако искате може да наредите повече череши и блата ви ще стане супер сочен.




Изпечения сладкиш оставяте да се охлади и можете да поднесте направо, като поръсите с пудра захар или без, но в моя случай аз съм направила крем, с който съм го покрила, защото поводът беше рожден ден и исках да прилича на торта :)


За крема са ви необходими
200гр. маскарпоне
100 гр. сладкарска сметана
3-4 с.л. захар

Разбивам всичко заедно сметаната, маскарпонето и захарта с миксер, добавям една ванилия и малко от черешовия ликьор за аромат и разбърквам отново за кратко с миксера.


С така получения крем намазвам охладения сладкиш, поръсвам с малко настърган шоколад (може и без да оставите чисто бяла тортата) и украсявам с пресни черешки, като избирах светло, ярко червените, за да се открояват.


Тортата поднесохме следобяд с кафето и черешовият ликьор и въпреки, че на село нямах подходящи чаши за ликьор :D никой не можа да устои на изкушението да опита тази ароматна напитка, която допълваше сладкиша ...






Няма коментари: