сряда, 3 юни 2020 г.

Домашна Лимонада

Много пъти съм споменавала, че вкъщи не купуваме сокове и децата пият лимонада, която аз правя. За децата я правя с вода не е газирана, нито пък слагам лед, така че може да се пие целогодишно, а не само лятото - все пак лимоните и меда са полезни по всяко време на годината.



Рецептата е много лесна и бърза
Трябват ви 2 лимона или пък 1 лимон и 1 портокал
1-2 с.л. мед
прясна мента
вода или газирана напитка за разреждане

Изцеждат се цитросовите плодове, като вие рашавате дали ще използвате само лимони или ще направите микс с лимони и портокали. От 2 плода аз правя 1 л. лимонада, ако искате да направите по голямо количество, трябва да изцедите повече плодове. Към изцедения сок добавяте мед 1 или 2 с.л. според вашия вкус и колко сладко искате да бъде. Според мен лимонада трябва да си е леко кисела и да се усещат лимоните, а не да е сладка, като сок, но всеки си решава сам.

Хубаво е, че можете да включите и децата в изцежданети на лимоните, портокалите и изобщо в целия процес на направата, така те научават колко полезна е тази напитка за тях, че е пълна с витамини, а и когато са си я направили сами, после си я пийват с още по-голямо удоволствие.


След като сте изцедили сока и сте подсладили с мед, добавяте вода до 1 л. в каната, в която ще я поднасяте или в шише, ако ви е по-удобно. Аз слагам и прясна мента, защото обожавам аромата ѝ, но ако нямате може и без.


Ако приготвяте лимонадата в летните жеги, разбира се може да добавите и лед и резенчета лимони или портокали, за да я направите супер освежаваща и разхлаждаща.


Друг вариант е, ако я направите с газирана вода, сода или спрайт, ако консумирате такива напитки. А с мента и резенчета лайм си става, чудесно безалкохолно мохито. Разбира се, ако я приготвяте за възрастни, може да си направите и мохито с малко ром.



Вкъщи всики обожаваме лимонада и я приготвяме почти всеки ден!



Eто още една снимка, като тук на преден план е кексчето, което съм правила, но поднесено с любимата ни лимонада на заден план :) А рецепта за кекса може да видите тук https://didistylee.blogspot.com/2020/04/blog-post.html

Няма коментари: