Преди да ви кажа какво е необходимо за блатовете и крема, ще ви напиша как да приготвие черешовия ликьор, който ви е необходим за сиропиране на блатовете и за пълнежа на тортата.
Ще са ви необходими 400 гр. обезкостени череши, посипват се с една чаена чаша
захар и се оставят за една нощ да си пуснат сока. На другия ден към тях
прибавяте 200 гр. тъмен ром и отново оставяте да престои 1 денонощие.
Получава се много хубав черешов ликьор, който освен, че може да се
поднесе, като питие, може да се използва и за сиропиране на торти, както в този случай, а
черешките стават страхотни за сладкиши, пайове и др. десерти.
А сега продуктите за блатовете, като от тези продукти аз изпекох 3 блата във форма с диаметър 24см.:
3 яйца
200гр. захар
100 мл. олио
3 с.л. кисело мляко с 1ч.л. сода бикарбонат разбъркана в тях и
200мл. прясно мляко, също добавено към киселото мляко и содата
1 ванилия
4 с.л. с връх какао
1 разтопен черен шоколад 90гр.
1 бакпулвер
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. топла вода
За крема:
250 гр. маскарпоне
400 гр. сладкарска сметана
150гр. захар
2 с.л. от черешовия ликьор
1 ванилия
За украса:
4 черни шоколада
пресни черешки
Начин на приготвяне на блатовете:
Първо с миксер разбивате яйцата и захарта, докато сместта "побелее", трябва да стане много светла на цвят и когато разтъркате от сместа между пръстите си да не усещате захар. Към така разбитите яйца и захар, прибавяте олиото, а после и размесените кисело и прясно мляко със содата и отново разбивате добре с миксера. Добавяте ванилията и какаото и разбърквате добре, първо без да включвате миксера, докато какаото се поеме от сместа, а после и с миксер. Към така получената какаова смес на части добавяте брашното с бакпулвера и разбивате докато получите гладка кексова смес. На водна баня си разтапяте един шоколад и си затопляте половин чаша вода, трябва да е топла не гореща. При непрекъснато бъркане с миксера, добавяте разтопения шоколад към кексовата смес, а после и топлата вода. Получава се гъста кремообразна шоколадова смес, която за да ви е по-лесно при печенето разделете в 3 купички на равни части.
В тавичка или тортена форма, предварително застлана с хартия и намазнена с олио, изсипвате 1 купичка от разделената смес (което е 1/3 от сместа) и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса, отгоре и отдолу с вентилатор за около 15 мин., но задължително проверявайте с клечка дали блата е изпечен преди да го извадите от фурната, все пак всяка фурна пече различно.
На снимката по горе - два изпечени блата и смес за третия. Като във тортената чиния, виждате блата обърнат, първият, който съм изпекла и извадила от фурната. Във формата се вижда втория блат изпечен, а третия е още в кремообразна форма и чака да бъде изпечен. :) Когато всички блатове са изпечени трябва да ги оставите да се охладят напълно и през това време може да си приготвите крема.
Начин на приготвяне на крема:
В купа изсипвате сладкарската сметана и разбивате с миксер докато получите пухкав крем, като сняг.
В друга купа разбивате маскарпонето със захарта, ванилията и малко от черешовия ликьор, докато получите гладък крем.
Към маскарпонето започнете на части да си прибавяте сметаната, като разбърквате с дървена или силиконова шпатула, докато изпразните купата със сметана и получите пухкав, лек крем без бучици.
Сглобяване на тортата:
За да започнете да сглобявате тортата са ви необходими 3те охладени блата, крема, прецедения черешов ликьор и "пияните" черешки от ликьора.
В тортена чиния си слагате първия блат, сиропирате с ликьора, като поливате по-малко с една лъжица върху целия блат. Намазвате с крем и нареждате от черешките върху крема
И така редувате докато свършат блатовете. Последният блат само сиропирате и измазвате с крем, както отгоре така и страните на тортата.
Не е задължително да заравнявате и заглаждате супер много крема, защото с украсата крема ще се покрие.
Готовата торта прибирате в хладилник да стегне и през това време си подготвяте украсата.
Приготвяне на украса:
*На водна баня разтапяте 3 шоколада, след това с лъжица загребвате от шоколада и на хартия за печене си правите тзи "дървени гредички", които виждате на снимката. Аз направих 2 такива тави с шоколад, за да съм сигурна, че "гредичките" ще ми стигнат да обиколя стените на тортата. Оставяте ги в хладилник да стегнат, за да можете лесно да ги отлепяте от хартията и да залепите по страните на тортата, като оградка.
*Останалия ви шоколад настъргвате и с него поръсвате тортата, а в средата слагате пресни череши за украса.
И така тортата ви е готова! Хубаво е да седи в хладилника до последно преди поднасяне, защото все пак е лято в стаите е топло, а шоколадовите лентички са тънки и много бързо започват да се разтапят.
Тортата е супер сочна, много вкусна и комбинацията от шоколад, черешов ликьор и тези сладки череши в крема е просто уникална, наистина си заслужава да бъде опитана...
А ето и една снимка на другата част от изненадата ми за рожденика :)
На този празничен фон беше поднесена нашата Шоколадова торта с череши!
Няма коментари:
Публикуване на коментар