За 2 блата са ви необходими:
3 яйца
1ч.ч. захар
100 мл. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
1 чаша брашно
30 гр. прясно мляко
Двата блата могат да се опекат заедно и после да разрежете или да разпределите сместа в две еднакви купички и да изпечете поотделно.
Съответно за какаовите блатове са ви необходими същите продукти, но слагат по-малко брашно.
3 яйца
1ч.ч. захар
100 мл. олио
1 бакпулвер
1 ванилия
3 с.л. какао
и брашно 1 ч.ч. без 3 с.л., което е примерно един пръст под ръба на чашата... Количеството на какаото, което слагате е равно на количеството на брашното, което да намалите!
30 гр. прясно мляко
В снимките, които ще ви покажа ще видите и от двата вида блатове, защото правих шахматна торта и ми трябваха точно 4 блата. А начина, по който разбивам двете смеси е еднакъв за това ще го опиша само веднъж!
Първо в голяма купа слагате яйцата и захарта, разбивате с миксера докато сместа ви побелее, удвои обема си и когато сложите капка между пръстите си не усещате никакви кристалчета от захарта. После прибавяте олиото и ванилията. Разбивате и започвате на части да прибавяте брашното с бакпулвера. Разбивате докато получите хубава гладка смес и накрая добавяте прясно мляко и още веднъж пускате миксера, за да се усвои добре в сместа. Аз лично добавям млякото, защото според мен придава сочност на блата, спокойно може и да се пропусне!
За какаовите блатове следвате същите стъпки, като преди да добавите брашното с бакпулвера, прибавяте какаото към сместа.
След като и четирите блата се опекат ги оставете напълно да се охладят преди да започнете да сглобявате торта или както е в моя случай да ги изрязвате, за да направите шахматна подредба.
И сега ето и снимки как да си направите шахматни блатове :) Нужни са ви 2 кръга по-малки на диаметър от блатовете, аз използвам купичка и кръгла чаша и по техните очертания с нож изрязвам кръговете.
А ако искатеда видите как правя шахматната торта, какъв крем използвам и крайния резултат може да го направите на този линк http://didistylee.blogspot.com/2015/07/blog-post_11.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар