четвъртък, 13 август 2020 г.

Шоколадов чийзкейк с хрупкава основа и лешници

 Скоро не съм публикувала нищо, но лятото у дома е много натоварено ... Естествено с хубави емоции, много гости, плаж, море и слънце ... Мисля, че всеки, който живее до морето, ще ме разбере :) Вече цял месец почти всеки ден сме на плаж и готвя много леки и бързи вечери, а за снимки нямам никакво време. Но все пак миналия месец съпруга ми имаше рожден ден и нямаше как да не го изненадам с една торта - естествено от любимия му вид - Шоколадовите :)


Избрах този десерт от една книга, която имам у дома на Манчев и Шишков. Идеята за тази рецепта е от Шишков, естествено пречупена леко през моята призма. Мисля, че се получи много добре, а и съдейки по това колко бързо се изяде, мисля, че и гостите я оцениха подобаващо.

Необходими са ви:

*За блата:

150гр. какаови бисквити с парченца шоколад

50 гр. краве масло

50 гр. сурови лешници

*За крема:

250 гр. маскарпоне

200 гр. натурален шоколад

200 гр. сладкарска сметана

2-3 с.л. захар

*За шоколадовия ганаш:

100 гр. натурален шоколад

100 гр. сладкарска сметана

Първо започваме с приготвянето на блата, а и именно той ме привлече в тази рецепта. Обикновено за чийзкейковете просто се смесват масло и бисквити и това е блата, но тук той се пече и става една голяма хрупкава маслена бисквита, която е страхотна в комбинация с крема. За да направите блата първо смелете лешниците в чопър, кухненски робот или с каквото разполагате, към тях прибавяте и бисквитите и смилате докато всичко стане на трохи. Към тази смес прибавяте и маслото и отново пускате робота - получава се лепкаво тесто, което се разпределя равномерно в застлана с хартия тортена форма с диаметър 24. Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за за 10 мин. И оставяте да се охлади напълно.

Докато блата се охлажда е време да си направите крема. Първо в купа разбийте сладкарската сметана до пухкав сняг. На водна бана разтопете 200 гр. шоколад и го оставете съвсем леко да се охлади. Маскарпонето също трябва да се разбие с миксер съвсем за кратко с малко захар, като е хубаво преди да работите с него да сте го оставили 1-2 часа извън хладилника да се отпусне. Когато трите компонента са ви готови, започвате смесването им, като бъркате бавно с дървена или силиконова шпатула до получаване на пухкав крем. Първо към сметана заповате постепенно да прибавяте разтопения шоколад, докато сметана поеме целия шоколад и получите гладък крем. Към тази смес прибавяте и маскарпонето отново на малки части. Крема става наистина много въздушен, изключитело вкусен, като шоколадов мус. Може да се сервира и само той в красиви чаши с бишкота или някакви бисквити за украса.

Но все пак в случая правим торта... Така, че трябва да я сглобим. Слагате си основата от хрупкавата бисквита в тортена чиния и обхващате с ринг за торти. След това върху блата разпределяте целия крем равномерно и оставяте за около час два в хладилника преди да залеете с шоколадовия ганаш.

Ганаша се приготвя, като 100 мл. сладкарска сметана се загрее на котлона, но без да кипва и след като я махнете от котлона към нея се добавя 100 гр. натурален шоколад начупен на парчета, за да ви е по-лесно да бъркате докато шоколада се разтопи напълно в сметаната и се получи гладка глазура. Така получената глазура - ганаш изсипвате върху тортата и отнова разпределяте равномерно. Оставяте да стегне в хладилника за една нощ и на другия ден внимателно махате ринга, за да не нарушите целостта на тортата. Украсата може да е всякаква по ваше желание - малини, ягоди, горски плодове и мента, както съм направила аз, но разбира се може да е и нещо друго.

Ето и малко снимки на разрязаната торта.


В допълнение може да сервирате със шампанско за още по празнично насторение! А това е торта, на която определено би отивало чаша шапанско, а защо не розе или друг летен коктейл, като Мохито или джин с тоник.


Няма коментари: