понеделник, 31 август 2020 г.

Картофи огретен

 


Необходими подукти:
около 1 - 1, 5 кг. картофи
7 яйца
250 гр. сирене
700-800 мл. прясно мляко
сол
черен пипер

Първо сварявте картофите, но трябва да ги оставите леко твърди, да не се разварят, за да може да ги настържете после. Не се притеснявайте, че ще останат сурови, защото после ще се пекат във фурната.


След, като картофите са сварени и обелени, заповаме да редим огретена. В намазнена тавичка настъргвате картофи, колкото да покриете цялото дъно. Поръсвате със сол и черен пипер и натрошавате сирене върху тях.



И така продължавате да редите докато ви свършат картофите. Ред настъргани картофи, сол, черен пипер, сирене и пак картофки и т.н.


Следващата стъпка е в купа да си разбиете яйцата с прясното мляко, като може към сместа също да добавите малко сол и черен пипер. С така получената смес трябва да залеете настърганите картофи със сирене, като трябва да сте завършили с картофите. Изливате сместа равномерно и слагате да се пече на 180 градуса, отгоре и отдолу с вентилатор, а може и без, ако фурната ви няма.

Печете докато се зачерви и стан хубава кориччка отгоре. Трябва, когато размърдате тавата млякото и яйцата да са стегнали и да няма никаква течност.
Препоръчвам ви да оставите да се охлади малко преди да разрязвате, за да можете да изкарате хубави парчета.






Няма коментари: