Вече мина цял месец от както обещах рецепта за тази торта, но покрай започването на учебната година нямам никакво време да пиша в блога. Днес обаче най-накрая и дойде реда ...
Тортичката беше за моминското парти на една моя много добра приятелка и нямаше как да откажа да я направя и въпреки, че досега не бях правила такъв тип празнична торта мисля, че се получи много добре. Снимките надявам се ще ви убедят в това, а за вкуса ще трябва да ми се доверите! Използвах микс от различни рецепти за торти, които съм правила - исках да е цветна както отвън, така и отвътре, да е ароматна, лека, елегантна и разбира се вкусна и мисля, че го постигнах. Както булката, така и гостите останаха много доволни, така, че и аз съм доволна от работата си :)
Необходимите продукти:
- За кафените лилави блатове
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2/3 ч.ч. гъст айран
2 с.л. какао
1/2 ч.ч. кафе
1 ч.л. сода + 1ч.л. оцет
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
лилава сладкарска боя
- За ваниловите "бели" блатове
2 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 п. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
1 п. ванилия
1 с.л. уиски
- За крема, с който слепваме блатовете
250 гр. маскарпоне
400 мл. сладкарска сметана
100 гр. пудра захар
1 п. ванилия
1 с.л. уиски
- За масления крем, с който се измазва цялата торта
250 гр. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. уиски
1 п. ванилия
- Фондан за обличане - лилав и за украса - син и бял
За да приготвите тази красавица ще ви е необходимо време, няма да ви лъжа, трябва да си отделите поне 2 дни. Но пък крайния резултат и страхотния вкус си заслужават труда.
Първо трябва да си приготвите блатовете. Съответно ще трябва да разбиете две различни смеси , защото рецептите за различните цветове блатове се различават не само по цвета, а и по съставките.
Направете си първо едно ароматно кафе, хем да си отделите половин чаша за блатовете, която трябва да се охлади, хем и да се подсилите, да се настроите на вълна правене на торти и да се зарадите с енергия.
След като сте готови с тази първа стъпка започнете, като в купа си разбиете яйцата със захарта с миксер, докато получите гладка смес, в която не се усещат кристалчета от захар. Прибавяте олиото, гъстия айран, содата разтворена в лъжичка оцет и отново пускате миксера. След това добавяте охладеното кафе и какаото, като разбърквате леко с бъркалките без да пускате миксера, за да се поеме какаото от сместа. Накрая на части започвате да сипвате брашното с бакпулвера, като разбивате с миксера до получаване на гладка кексова смес. А за да получите лилавия цвят трябва да добавите и лилава сладкарска боичка. Аз използвам прахообразна боичка и добавям по малко, като разбивам с миксера докато получа желания цвят.
Така получената смес разделяте на две части, които изливате в тортена форма застлана с кухненска намазнена хартия. Печете на 180 градуса до готовност на блата, проверявам с клечка, тя трябва да излиза суха от готовия блат. Аз пека на предварително загрята фурна и времето за печене е около 15-20 мин., но всяка фурна е различна.
*Тортената форма е с диаметър 26 см.
Готовият блат изглежда леко кафеникав отгоре, но това да не ви притеснява, вътре цвета ще е лилав.
От долната страна има леко лилавеещ цвят, но истината се вижда само, когато се разреже...
За да съм сигурна в това, което правя, аз лично отделих една много малка част от сместа, която опекох преди основните два блата, които бяха в тортата и я разразях, за да мога да ви покажа цвета, тъй като не бях сигурна дали ще имам снимка на тортата в разрез. (Все пак имам една ще я видите в края на публикацията.) Та да не ви обърквам вие си изпечете два блата и не обръщайте внимание на словоизлиянието ми, а просто вижте цвета, който се получава.
Оставяте тези блатове да се охлаждат и се захващате с втория вид блатове.
В купа разбивате яйцата със захарта. Добавяте си олиото и прясното мляко и разбърквате отново. Слагате си ароматите - ванилия и уиски и започвате на части да прибавяте брашното с бакпулвера, разбивате с миксера до получаване на гладка кексова смес и отново разделяте на две равни части. Разпределяте в тортена форма застлана с кухненска намазнена хартия. Печете на 180 градуса до готовност на блата, проверявам с клечка, тя трябва да излиза суха от готовия блат. Аз пека на предварително загрята фурна и времето за печене е около 15-20 мин., но всяка фурна е различна.
Ето на тази снимка на заден план може да видите "белия" блат.
Аз лично приготвих блатовете в един ден, оставих ги да се охладят хубаво и на другия ден правих кремовете и сглобявах тортата, но вие сами може да прецените как да разпределите времето си. С двете малки момчета у дома трудно мога да отделя цял ден само за торта ...
Ден номер две започнах с приготвянето на сметаново маскарпонения крем. Уверете се, че маскарпонето и кравето масло, което ще ви трябва за масления крем са изкарани от по-рано и са се отпуснали и размекнали, за да може да ги разбивате.
- Крем маскарпоне-сметана, с който слепваме блатовете
За този крем първо разбиваме сладкарската сметана. Тя трябва да е студена от хладилника, разбивате с миксер докато стане на пухкав сняг, като внимавате да не ви се пресече.
В отделна купа разбивате маскарпонето с пудрата захар и малко уиски.
След това към сметаната започвате на части да прибавяте крем маскарпонето, като използвате дървена или силиконова шпатула бъркате бавно, докато двата крема се смесят напълно и се получи гладък пухкав крем.
С така получения крем сглобявате тортата, като редувате бял и лилав блат и слагате крем само между блатовете без да покривате тортата с крем отгоре.
На следващата снимка вижадате как съм започнала да редя тортата и също така единия от белите блатове, който доста се беше издул в средата и се наложи да го срежа, за да изравня.
И така дойде ред на финалния крем, с който ще измажем цялата торта.
Когато обличате тортите с фондан е важно те да бъдат измазани с маслен крем, защото той създава един филм между фондана и сметановия крем, който не позволява фондана да се размекне или разтече от досега със сметаната.
За да приготвите този крем ви е необходимо в купа да смесите размекнатото масло и пудрата захар и да разбиете добре с миксера, докато получите хубав гладък крем - маслото трябва да побелее и захарта да не се усеща. аз лично съм ароматизирала отново с уиски и ванилия, но вие може да изберете и други аромати.
С готовия крем измазвате цялата торта и отстрани, и отгоре и оставяте да стегне в хладилника за поне 2-3 часа, за да може да облечете с фондана и да декорирате.
* От този крем аз си оставих малко и за надписа върху тортата.
Последната стъпка в направата е украсата с фондана. Аз избрах да облека с лилав фондан, като използвах 250 гр. За роклята използвах бял фондан, а за допълнителни декорации малко син и бял, както и за пръстена. Надписа е от маслен крем, но декорацията всеки прави според собственото си виждане, така, че точна рецепта не мога да дам...
А ето да ви покажа и единствената снимка, която имам на разрязаната торта от моминското парти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар