сряда, 12 октомври 2022 г.

Мъфини с ябълки и кокос ( + Гофрети от същото тесто)

 


    Тези дни съм в постоянно чудене на закуски, мъфини и разни други неща, които мога да правя за училище! З първа година имам ученик целодневно обучение, при това капризен! За ядене от стола и дума не може да става, защото дори не желае да опита, та майка му трябва да се постарае да измисли неща, които хем лесно се хапват, хем са здравословни, хем той обича и хем са и атрактивни на външен вид, защото при нас първо яде ОКОто и ако то одобри тогава отива в устата :) За това не се учудвайте, ако ви засипя с рецепти за различни мъфини :) Тези се получиха страхотни и се харесаха много на първокласника, както и на всички други, разбира се!

    А идеята за кокоса ми дойде, защото имах пресен кокос и трябваше да се оползотвори! За да не се чудите каква е тази кокосова паста в продуктите, приготвям си я като обеля месото на кокоса и в блендер кана с малко вода, го пасирам до получаване на кремообразна смес - маслена и много ароматна, супер подходяща за сладкиши!




Ето така изглежда пресния кокос, изважда се от твърдата черупка и вътре има една кафява обвивка, която лесно се бели с белачка! Ако нямате пресен кокос, може да сложите и кокосови стърготини, но ще трябва да увеличите малко мазнината!

Необходимите продукти: 

  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1/3 ч.ч. разтопено краве масло
  • 1/2 ч.ч. кокосава паста (блендиран кокос с малко вода, получава се гъста, маслена кремообразна смес)
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 3-4 малки настъргани ябълки, поръсени с канела 
  • 1 п. бакпулвер 
  • 2 ч.ч. пълнозърнесто брашно

Начин на приготвяне:

    В купа смесете яйцата, кафявата захар, маслото, кокосовата паста и разбийте добре с миксер! След това добавете млякото и ябълките с канелата и разбъркайте добре! 


    Накрая на части започнете да прибавяте брашното и бакпулвера, като бъркате със шпатула, лъжица или каквото ви е удобно, не е необходим миксер! Трябва да получите гъста каша!

*БОНУС ИДЕЯ* Със същото тесто може да направите и страхотни гофрети! У дома децата нямаха търпение да си хапнат и им се струваше супер дълго чакането, да напълним мъфинчеата, да ги печем във фурната и за това реших да извадя гофретника и на бързо да опечем две гофрети, които се получиха изключително добре, така, че спокойно тази смес може да си я правите и за гофрети! Приберете в хладилник за през нощта и на сутринта ще имате бърза закуска, изключително вкусна и също така много полезна!

    И след като нахранихме гладниците с гофрети, вече спокойно си напълнихме мъфините и изпекохме във фурната! Аз лично слагам хартиени кошнички в тавата за мъфини, защото после по лесно се изкарват и е по удобно, когато ги опаковам за училище да са си в кошничка. Преди да сложа хартиените форми, намазнявам гнездата на тавата и когато си ги напълните, печете на 180 градуса предварително загрята фурна, около 15-20 мин.



    Също така друга бонус идея, към сместа, която ми остана след първата тава с мъфини, добавих смелени орехи и така имах два различни варианта на мъфини! С орехите станаха прекрасни, но тъй като малкия ми син не обича орехи или каквито и да ядки, като цяло, правя половината смес без , а във втората половина добавям! Като после пълня в друг цвят хартиени кошнички, за да се знае, кои са с орехи и кои са без !


Надявам се рецептата да ви е харесала и вие също да си ги приготвите у дома! Споделям ви още една снимка на готовите мъфини, на която на заден фон може да видите как има два различни цвята кошнички (белите са без орехи, а сините със) :)



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!



Няма коментари: