Нужни са ви:
150 гр. кашкавал
150 гр. сирене
125 гр. краве масло ( ако ще ги правите за малки деца или маргарин, ако не държите на маслото. Оригиналната рецепта е с маргарин. А може да се направи и 50/50)
1ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер (Оригиналната рецепта е с 1ч.л сода за хляб, но аз в последният момент видях, че нямам и ги направих с бакпулвер)
брашно ( на мен ми отиде около 600 гр.)
Настъргвате кашкавала и сиренето и размесвате с размекнатото краве масло. Прибавяте киселото мляко с бакпулвера, разбърквате и започвате да добавяте брашното на части. Месите докато ви се получи хубаво меко тесто, да не се рони, за да може после да разточите. Хубаво е маслото ви да не е много разтопено, за да може после веднага да разточвате, ако ли не сложете в хладилника да стегне за около час.
Така полученото тесто разделяте на 8 топки. Всяка топка разточвате на сравнително тънка кора. Кората разрязвате на 8 триъгълничета и навивате , като кифлички.
Кифличките подреждате в тава постлана с хартия. Ако не искате да правите цялата доза, тестото може да се съхранява в хладилник. И останалото да направите след няколко дни.
Пекат се на 180 градуса, аз лично на не загрята фурна, до порозовяване.
А ето и резултата, много вкусни солени кифлички, които моят мъник (на годинка половина) си похапва с удоволствие, а и цялото семейство покрай него :)
П.С. Благодаря на нашата семейна зъболекарка д-р Петя Иванова за страхотната рецепта!
Тези соленки са много любими вкъщи и си ги хапваме с удоволствие! Представям ви втора фотосесия, като този път съм ги направила със сода, както е оригиналната рецепта и с 200 грама масло, както ги видях наскоро в един кулинарен влогDidi's kitchen. Разрязах 4 топки и направих по-големи кифличките, но пак станах много вкуснички :)
Днес отново от любимите ни соленки - краве масло, сирене, кашкавал - супер хрупкави отвън и мекички и топящи се отвътре :) Днес включих и децата в навиването на кифличките и след като навиха една тава, решиха, че е много трудоемко и другите две тави нарязахме на пръчици, като големи солети, които също станаха суперрр вкусни! А ето и снимките от днешната актуализация 22.03.2020
Актуализация 12.12.2021г
Отново любимите соленки този път с коледна премяна!
Самите бастунчета оформих , като нарязах тестото на ленти (погледнете по-нагоре има такива снимки). Всяка лентичка се усуква и после се оформя, като бастунче! Отгоре съм намазала с малко жълтък за екстра блясък и съм поръсила с мак.
А ако моите рецепти ви харесват последвайте
* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/
* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog
* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/
Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате.
Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар