сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта 2013

Дългоочакваната Коледа дойде, но тази година ще се разпиша само с една торта. Няма да домакинствам само сме по гостита, но все пак реших да спретна една коледна торта.
Рецептата видях от една кулинарна група в интернет и много благодаря на Ирена Иванова!
(единствено от нейната рецепта съм заменила содата с бакпулвер)
Приготвят се 3 "блата" - 1 кексов блат, 1 крем и 1 глазура.

За блата:
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
1 бакпулвер
3с.л. какао
1/2п. канела
2 ч.ч. брашно

За крема:
5 яйца
1ч.ч. захар
125гр. краве масло
1/2ч.ч прясно мляко
1с.л. брашно
20гр. желатин

За глазурата:
1 пакетче др. Йоткер Какао
250 мл. прясно мляко


Първо с продуктите за блата, разбивате хубаво кексово тесто с миксер, като ги добавяте в последователността в която съм ги написала. Печете на 200 градуса, предварително загрята фурна за 20 минути. Оставя се  да изстине.
През това време си разбивате крема. Отделяте жълтъците от белтъците. Белтъците с половината захар разбивате на сняг. Жълтъците разбивате с другата половина захар, млякото и брашното и варите на водна баня, докато се получи гъст крем. Разбивате и кравето масло с миксер и към него се добавя изстиналият жълтъчен крем. В отделен съд си накисвате желатинас малко вода и после на водна баня го разтваряте.Накрая за да получите въпросният крем смесвате белтъците, маслено - жълтъчният крем и изстиналият желатина, разбърквате добре до хомогенизиране на сместта.
Изстиналият блат се прехвърля в чинията в която ще поднасяте, обгръщате го отново с ринга от тортената форма и разнасяте крема върху блата, слага се в хладилника за около час да стегне.

Украсата е с крем на Др. Йоткер какао, направен според указанията на опаковката. Аз съм украсила във форма на елхичка и съм поръсила малко кокосови стърготини вместо сняг.
И стигаме до най-хубавата част похапването и снимките. Да ви е сладко и Весела Коледа!
















































Крема за тортата е от блога http://sladkoisoleno.blogspot.com/ !







Няма коментари: