събота, 28 март 2020 г.

Кифлички с локум

Днес е събота и с децата у дома решихме да си направим домашни мини кифлички с локум! Чудихме се, чудихме се какво да измислим за следобедна закуска и ето какво сътворихме!



Децата участваха много активно в направата на кифличките, така, че ако и вие имате малчугани у дома, спокойно може да ги включите в готвенето. Големия наряза локумчетата на малки парченца, а малкия освен, че си хапваше от локума, който бате режеше и бъркаше в голяма купа продуктите за тестото. После разбира се и двамата редиха локумчета и завиваха кифлички! Но нека първо ви напиша необходимите продукти и как да си ги приготвите у дома.



Необходими са ви:
125 гр. разтопено краве масло
1ч.ч. бяло вино
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. захар
1/2ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
брашно около 400-500 гр.

Първо в голяма купа смесвате маслото, олиото, виното, млякото с угасената сода в него и захарта и разбърквате добре.

* Разбира се похапвате сладко локум, докато бъркате старателно продуктите в купата :)

* А през това време баткото старателно реже още локумчетата :)



После на части започвате да си прибавяте брашното - тестото ви трябва да стане, меко и не лепкаво, да се точи лесно и да не ви се лепи. Така полученото тесто разделяте на 4 топки, всяка топка се разточва на кръг, който се реже на триъгълници.




В широкия край на всеки триъгълник поставяте парче локум и посипвате малко захар. завивате на кифлички и нареждате в тава покрита с хартия за печене.



 Пекат се на 180 градуса предварително загрята фурна около 15 мин или докато порозовеят. Стават бързо, защото все пак са мини кифлички и се изпичат лесно.



Когато са готови, още топлите кифлички овалвате в пудра захар и оставяте да изстинат.



А ето и готовите кифлички - хрупкави отвън и меки и топящи се в устата от вътре! Много вкусни и супер забавни за приготвяне! Ако искате да ангажирате децата за по-дълго, 2 часа са ви гарантирани :)


Рецептата има само един недостатък - кифличките са толкова вкусни, че изобщо не усещаш как хапваш големи количества от тях и диетата ти отива на кино :) :) :)

Няма коментари: