събота, 11 юли 2015 г.

Торта "Три"

Това е тортата за 3ият рожден ден на моето момченце, исках да е специална, лека, детска, шарена, с вкусен крем, не шоколадова, интересна и забавна за децата... Е май успях или поне така се надявам! Направих торта с шахматно редени блатове, лек ванилов крем и я украсих в синьо с много цветни шарени бонбони :)


А ето и как я приготвих. Нужни са ви:
2 пакета готови блатове за торта - 1 бели и 1 кафеви (разбира се може и сами да си ги приготвите, но аз не разполагах с толкова време) - диаметъра трябва да е по-малък, за да ви се получат хубави квадратчета на шах мата, ако е по голям, ще трябва да разрязвате на повече рингове, а не както аз съм правила с 3, но това ще го видите в начина на приготвяне.
За крема:
1л. прясно мляко
2п. пудинг Ванилия Dr Oеtker
250гр. краве масло
100гр. захар
За украсата:
син фондан
шарени бонбони (аз ползвах М&M)

А ето как я приготвих:
Първо ще започна с крема, той трябва да се охлади леко преди да започнете да сглобявате тортата. Слагате 900мл. от млякото да заврат на котлона. В купа смесвате 100гр. мляко, 2 п. пудинг на Dr.Oetker, 100гр. захар и разбъркате с миксер, след това към тази смес добавяте размекнатото краве масло и отново разбивате с миксера. Когато млякото заври, започвате с черпак да го добавяте към сместа с маслото, като бъркате с миксера на ниски обороти и така докато прибавите цялото мляко. След това връщате на котлона, докато заври и крема ви се сгъсти. Оставяте настарана да изстине, като е хубаво да го покриете с фолио, за да не хване коричка,
За да подготвите блатовте са ви нужни два кръга за мерило, които да използвате, за да разрежете на еднакви кръгове блатовете. Аз използвах една чинийка и една чаша, защото нямам такива резци кръгове. Налагате си кръга (чинийка), който сте избрали и изрязвате, трябва да получите по 3 кръга - 1 външен с голяма дупка в средата, 1 вътрешен отново ринг с дупка в средата и 1 малко кръгче от центъра на блата.


И така когато изрежете всичките блатове, трябва да ги напаснете с противоположни цветове! Например слагате външен кръг кафяв, вътрешен бял и накрая пак кафяв. Като винаги намазвате ръба на блата с крем, за да могат хубаво, да се напаснат и слепят блатовте  и да изглежда, като цял блат. Така получената основа, намазвате с крем и отгоре нареждате следващият блат, като гледате цветовете да са противоположни или както следва в примера - външен бял, вътрешен кафяв и накрая малко кръгче бяло и така редувате докато ви свършат блатовете! Аз използвах 5 блата, а не всичките 6, защото ми се стори, че ще стане много висока. Накрая измазвате хубаво с крем и оставяте в хлаадилник да стегне, преди да сложите фондана.
Фондана се разточва на голяма кора и с нея се покрива цялата торта, отстрани, аз направих 2 диплички, за да прилича на шапка :) Украсила съм с бонбони, които залепвах с глюкоза! Тортата стана много вкусна и много се хареса на малчуганите, а ето и малко снимки в разрез!


Няма коментари: