събота, 11 април 2020 г.

Козунаци - с локум; с мармалад; със стафиди и локум




В тази публикация са събрани козунаците, които правих последните две години. Не съм ги описвала до сега, защото рецептата за тестото и технологията ми за замесването и печенето са си все едни и сьщи, но тази година реших да ги опиша, за да спазя хронологията от снимки  на козунаци :) Пък и да ви покажа нови идеи за плетките, плънката и декорации.

* На снимката козунаци от Великден 2018 година


Ще опиша стандартната рецепта 1 пълна доза, с която могат дасе направят половината от козунаците, които ще ви покажа, ако искате да замесите от всички видове, ще ви трябва двойна доза, което  означава да увеличитевсички продукти по 2.

Необходими са ви:
6 яйца
250 мл. прясно мляко
1ч.ч. захар
1ч.ч. олио
настърганата кора от 2 лимона
1п. жива мая
около 1 кг. брашно
1 жълтък за намазване
захар за поръсване

За плънките, които ще ви покажа:
локум
стафиди светли и тъмни
мармалад


Първо ще ви опиша как замесвам тестото. Това е основното ми тесто за козунаци, пробвала съм и други видове - със заквасена сметана и с кисело мляко, нооо в крайна сметка винаги си ги правя така както ги правят майка ми и бабите ми. Мисля си, че чара на козунаците, в крайна сметка е точно в повторението, а не в някакви новости - хбаво е вкуса да ти е познат, хубаво е да ти напомня за детството, хубаво е да спазваш традицията и да научиш на това и децата си. Аз и за това не правя козунаци освен на Великден, нито пък правя репетиции точно преди празника - първо, ако на 'репетицията' козунака ти стане перфектен, няма никаква гаранция, че на празника нещо няма да се обърка и да стане сбит или недопечен, или недостатъчно сладък, или какво ли още не :D И ако си хапваме от това сладко изкушение често, тръпката от очакването се губи, колкото повече си чакал и искал нещо, и ти се прияждало всеки път, като се сетиш за него, толкова по-вкусно ти е когато го получиш. :)

Отплеснах се малко с лирическо отклонение, но вече започвам за тестото по същество.


В чаша мляко, която предварително съм оставила на стайна температура поне няколко часа, слагам лъжичка захар и маята докато леко започне да се надига и втаса.
* Яйцата между другото, както и всички продукти трябва да са ви на стайна температура, а не от хладилника.
Яйцата разбивам със захарта, може с миксер, ако ви е по-лесно, но може и с вилица. Към тази смес прибавяте олиото, млякото с маята и настърганите кори от лимоните.
* Ако желаете аромата на лимони да е по-силен  и наситен, може да добавите и малко лимонова есенция.
След като добре разбъркате сместа, която получихте, започвате да добавяте брашното на части. Понякога може да използвате по-малко от килограм брашно, а друг път да ви е нужно повече, зависи много от големината на яйцата, които ползвате и какво количество ви е течната смес. Важното е да получите меко тесто, което да не лепне. Ако тестото ви е меко и еластично, но продължава да лепи по пръстите ви, не добавяйте повече брашно, защото козунаците ви няма да станат пухкави и меки и конците също няма да се получат, можете да добавяте мазнина обаче. Намазнявайте с олио тестото и ръцете си докато замесите хубава топка, която оставете да отпочива под кърпа докато удвои обема си. Не мога да ви кажа за колко време ще се случи това, защото зависи каква е температурата във вашия дом, но хубаво е в стаята, в която се месят и втасват козунаци да е топло, за да се активира втасването по-бързо.



От така полученото тесто започвам да оформям козунаците. От една доза, разделена на 3 топки, може да получите десет мъфини и две плитки. Друг вариант е да разделите на 3 топки, като еднат да е малко по-голяма от другите две - от голямата може да направите венец, а от останалите - 2 плитки или пък малко мъфини и 1 плитка. Как ще разпределите тестото и кой вид плетка ще си изберете зависи от вас, а сега ще ви покажа как правя плитките, мъфините и венеца.

1. Плитка с три фитила с локум и стафиди 



Топката тесто, която сте си определили за плитка, разделяте на 3 части. Всяка част разстилате на правоъгълник и наръсвате със ситно нарязан локум и стафиди. Навивате на руло и осуквате, след като осучете и трите рулца ги сплитате, поставяте в правоъгълна форма за козунак, предварително намазнена и оставяте да втаса.
* Стафидите трябва да са предварително накиснати във вода и по желание, капачка ароматен алкохол, например бренди, ром, уиски или коняк, каквото имате у дома. А преди да ги сложите в козунака е хубаво да изцедите стафидите от водата и леко да ги поръсите с брашно, за да не ви разводнят тестото на козунака.

2. Плитка с четири фитила и мармалад




Този път си разделяте топката на 4 части, отново всяка част разстилате на правоъгълник и намазвате с мармалад. Всеки правоъгълник навивате на руло и така полуените рулца, сплитате на плитка, която отново поставяте в правоъгълна форма за козунак, предварително намазнена и оставяте да втаса.

Ето и снимки на тези две плитки, преди да влязат във фурната и след!




* Друга идея е да си омесите половин доза тесто, като намалите продуктите, които съм описала на две. Така от полученото тесто, можете да направите точно две плитки. 



Ето тези два козунака съм правила с половин доза тесто, едната плитка е чиста без пълнеж, а другата е с локум и стафиди.

3. Козуначени мъфини с локум





Топката, която сте си определили за мъфини разделяте на 8-10 малки топки. От всяка топка си правите по един фитил, в който слагате по-няколко праченца локум и след това осуквате на малко възелче. Нареждате в намазнени форми за мъфини и оставяте да встасат.


*Ако искате може освен локум може да сложите и стафиди в тези малки козуначета.
Ето тук ви показвам и такива, които съм правила, заедно с един венец, така, че, когато ви описвам венеца, ще ги видите и втасали и опечени :)


А ето и снимка на опечените козуначени мъфинчета с локум!


Тук ще добавя и едно клипче как разупвам едно мъфинче, за да се уверите, че козунаците си стават на конци :)



4. Козуначен венец със стафиди и локум



Венеца, ако нямате такава хартиена форма, може да опечете в кексова форма или в обикновенна кръгла форма, като сложите в редата едно малко бурканче овито във фолио.
За венеца ви е необходима, една по голяма топка от тестото. Ако сте замесили пълната доза, която съм описала по-горе за венеца е хубаво да си отделите малко повече от 1/3 от тестото, но и по малко от 1/2, защото ще стане много голям и ще ви се разлее от този тип форма.


Разделяте си тестото на 3 и части и всяка от тях на правоъгълник, който наръсвате с предваритено накиснатите стафиди, както описах по-горе и нарязания локум, правите си рула, осуквате ги и ги сплитате на плитка. тази плитка прехвърляте в кръглата форма за венец, която сте намазнили предварително и оставяте да втаса.


Както предполагам забелязвате любимите козунаци у дома са с локум и стафиди, за това и не зависимо от формата , те винаги присъстват! Ако искате да видите идеи за други козунаци, които съм правила в края на тази публикация ще сложа линкове към старите рецепти - с шоколад, със заквасена сметана, козунак цвете с мармалад и др.

Остана само да ви обясня за печенето. Когато козунаците втасат се намазват с жълтък размит с 1 лъжичка прясно мляко и се поръсват със захар. Винаги пека по следният начин, който знам от моята майка. Козунаците се слагат в незагрята фурна. Поставям тавата на средното ниво на фурната, като първо я включвам да  пече само отдолу на 180 градуса. За тези 15 минути козунака продължава да втасва във фурната, градусите се покават постепенно, горният реотан не пече и това позволява на тестото да се надига още, вместо да се запече едновремено и отгоре и отдолу и втасването да приключи бързо. След това прехвърлям да се пече само отгоре, отново за 15 минути и накрая включвам фурната да пее отгоре и отдолу за около 15- 20 минути. Но това вече е индивидуално, ако печете по-голямо количество наведнъж може да се изисква повече време до готовност, ако пък са разпределени в малки формички ще станат по-бързо, важното е когато достигне желаният цвят да покриете с фолио, за да останат хубави светли и златисти и да не прегорят, а дали са опечени от вътре проверявайте с дълъг дървен шиш, той трябва да излиза сух и да няма лепкаво тесто по него!

Снимката, която следва е на миналогодишните козунаци (Великден 2019 година) и на нея се вижда и опечения венеца, не знам защо не мога да намеря къде съм го снимала отделно!


Надявам се да съм била полезна на някого с километрините си обяснения :D А таз годишните козунаци, както винаги ще покажа след Великден, когато ги направя :)

*Сега ще ви оставя линкове към предишните публикации за козунаци, ако някой желае да погледне нещо различно от стафиди и локум :D

1. Козунаци - първата рецепта, която писах на тази тема, в нея ще откриете 3 вида плънки - черен шоколад, орехи и канела и микс със сушени плодове
https://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_7109.html



2. Козунаци със стафиди, заквасена сметана, портокалови корички, шоколад и др.
https://didistylee.blogspot.com/2015/04/2015.html



3. Италиански козунак панетоне
https://didistylee.blogspot.com/2018/03/2017.html



*Актуализация 20.04.2020 Тази година правих козунаците по описаната по горе рецепта, като направих 1 плитка чиста, 1 плитка с локум и стафиди и 1 венец само с локум :) Станаха много красиви и вкусни разбира се, за това ще ви покажа снимки, но няма да давам подробни обяснения към снимките, защото начина, по който съм ги правила е абсолютно същия, като от миналите години!














Няма коментари: