вторник, 27 март 2018 г.

Панетоне – Козунак по италиански - Великден 2017


Дойде време да ви представа миналогодишният ми козунак или така нареченото Панетоне. Реших освен традиционните козунаци, които направихме, с моята майка, като всяка година, да изненадам семейството си с нещо ново и така се спря на този италиански козунак.
*Моля отваряйте публикацията през уеб версията, а не през мобилната, защото при мобилната таблицата с продуктите не се чете! За което се извинявам и ще се опитам скоро да оправя тази си грешка!


Рецептата, по която работих и която избрах да следвам е от ТУК
Представям ви я така, както я представят и те с продуктите по етапи, защото беше много лесно за работа по този начин, като в продуктите има малки изменения, според моите предпочитания за вкус.

Етап 1                          Етап 2                              Етап 3                                   Етап 4
1/2 п. жива мая           1/2 п. жива мая               1 яице                                    Настъргана кора
40мл. топла вода        30мл. топла вода             2 жълтъка                             на 1 лимон и 
1/2 ч.ч. брашно           1 яйце на стайна             1/3 ч.ч. захар                        1 портока1л
1ч.л. захар                   температура                    1 и 1/2  с.л. мед                    1/2 ч.ч. стафиди
                                     100гр. брашно                 2 п. ванилия                         разноцветен 
                                     1/4  ч.ч. краве масло       1 ампулка лимонова            локум 
                                     на стайна                          есенция                                сушени плодове
                                     температура                     1/2 ч.л. сол                           (кайсии, манго,
                                                                               1/4  ч.ч. краве масло            киви и др.)
                                                                               на стайна температура        1-2 с.л. брашно
                                                                               около 200 гр. брашно и
                                                                               още около 100 за замесване
Освен продуктите, ви е необходима и подходяща форма, в която да печете Панетонето. Трябва да е тясна и висока. Аз съм използвала едно сеферче, което е с диаметър 19 см. и височина около 15 см, която съм удвоила с помощта на хартия за печене навита цилиндрично и по стените. На дъното също съм поставила хартия и е омазнена с олио.


А сега начина на приготвянето:

1 етап: Смесете маята, с водата и захарта, разбъркайте, а след това прибавете и брашното. Разбъркайте добре и оставете да втасва и да се активира маята около 30 мин.

2 етап: В купа размийте водата с другата половинка мая, добавете тестото от Етап 1, както и яйцето, брашното и захарта и разбъркайте добре. Накрая добавете и маслото, като размесите леко, полученото тесто и оставете да втасва около  час.

3 етап: Към тестото от Етап 2 прибавете, всички съставки от Етап 3 без брашното, разбъркайте добре докато се смесят. Ще получите много меко тесто, към което започнете да добавяте тестото - първо 200 грама, а после добавяте на части 100 грама докато получите меко тесто, което не лепне. Така полученото финално тесто, оставяте да втаса 2-3 часа.

Етап 4: Нарежете на дребно сушените плодове и заедно със стафидите ги накиснете във вода или ром за около 30 мин. Нарежете и локума на малки парченца, а когато плодовете са се накиснали хубаво ги отцедете от водата и алкохола. Оваляйте плодовете в малко брашно или посипете върху тях и ги объркайте, за да отнеме от влагата и да не ви се разводни тестото, когато прибавяте плънката.
Втасалото тесто разточете на голям кръг и посипете плънката от плодове върху него, както и настърганите кора от портокал и лимон. Сгънете краищата, като ги покривате едно с друго или навийте на руло и внимателно размесете, така, че да се разпределят равномерно плодовете в тестото и да получите хубава топка тесто.





























След като получите готова хубава топка тесто я поставяте във формата и оставяте да втаса, докато удвои обема си.
В средата на Панетонето правите кръст с остър набрашнен нож и поставяте малка бучица краве масло.
Аз пекох на незагрята фурна, като първо включих на 200 градуса, докато фурната загрява Панетонето продължава да втасва, когато достигне 200 градуса, намалих на 160 и така пекох до края. Когато от горе покафенее (имайте предвид, че се случва бързо, защото е доста висок и е близо до реотаните на печката) покрийте с фолио, за да не изгаря и продължете печенето докато при проверка с дървен шиш той излиза сух.

А ето и резултата, много вкусен "козунак" богат на аромати , плънка и плодове ... 
ПАНЕТОНЕ





Тук съм снимала всички козунаци, които приготвихме за празника Великден 2017

Няма коментари: