неделя, 13 декември 2020 г.

Коледни елхички

 

Тази година коледната треска у дома, както и всяка друга е започнала от рано. Украсяваме, творим с децата, правим сладки, бисквити, кексове, мъфини, в общи линии всичко сладичко, което поискат. Гледам всяка събота и неделя да готвим заедно и да ги включвам в правенето на коледни вкусотийки. Тази седмица си направихме тези шоколадови елхички, които имат чуден портокалов аромат, а за украсата им се погрижиха освен моите момчета и техните братовчеди. Беше голямо забавление за децата, а за вкуса няма да ви разказвам , ще оставя да си ги направите и да видите, колко вкусни и сочни кексчета се получават.

Необходимите продукти са: 

*3 яйца

*1 ч.ч. захар

*1/2 ч.ч. олио

* 1/2 ч.ч. прясно мляко

*1/2 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода бикарбонат

*3-4 с.л. какао

*1 бакпулвер

*1 ванилия

*настъргана кора на 1 портокал

*начупен на дребни парчета шоколад

*2ч.ч. и 1/2 ч.ч брашно

За глазурата:

*пудра захар около 1/2ч.ч

*лимонов сок около 2-3 с.л.

*зелена сладкарска боичка

*около 20-30 гр. краве масло

*захарни декорации за поръсване

Начин на приготвяне:

В основата на тази рецепта е реално стандартен кекс, с няколко екстри разбира се, но в крайна сметка, няма нищо сложно. Първо започваме с направата на кексовата смес, като разбиваме яйцата и захарта, докато сместа побелее и когато вземете малко от сместа между пръстите си не усещате кристалчетата от захарта. Добавяте олиото и прясното мляко и отново разбивате. След това слагате и киселото мляко със содата, ванилията, портокаловите корички и какаото. Разбърквате леко без да включвате миксера, за да се смесят хубаво съставките и какаото да се поеме от течността, после може да включите и миксера за кратко, за да не ви остане какаото на бучици. Накрая започвате на части да си добавяте брашното с бакпулвера и бъркате докато получите гладка кексова смес. Сега е момента да сложите и парченцата шоколад, разбърквате леко, за да се разпределят равномерно в сместа. Изсипвате я в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазнена. Печете във фурна на 180 градуса, докато кекса се изпече и при проверка с клечка, тя излиза суха. Когато блата ви е готов, трябва да го оставите да изстине напълно преди да го нарежете във формичките на триъгълници.

 За да направите триъгълниците първо трябва да изрежете заоблените страни, които са се получили от формата на тавата. 

*Преди да започнете с рязането е хубаво да си прехвърлите блата на плота или в по-голяма тава.

Когато получите хубав правоъгълник, го разрязвате през средата, на два по-тънки правоъгълника, от които след това по метода зиг заг, изрязвате триъгълници, както се вижда на следващата снимка.

А ето и как изглеждат разрязаните парчета.

Следващата стъпка е да украсите тригълниците с глазура, за да заприличат на елхички. 

Глазурата се приготвя, като смесите пудрата захар с лимоновия сок и разбиете с миксера, докато получите желаната гъстота и захарта не се усеща да хруска. Когато съм разбила пудрата захар с лимона, ако се е получило много рядко, добавям още пудра захар, ако пък е много гъсто добавям още малко лимон, но накрая задължително слагам и малко краве масло, за да даде плътност на глазурата ми. Прибавяте и зелената сладкарска боичка и разбивате хубаво, докато маслото оплътни глазурата и боичката се разтвори напълно.

С помощта на шприц с тънък накрайник, пош или просто найлонова торбичка срязана в единия ъгъл, украсвявате вашите "елхички" и оставяте децата да се заемат с поръсването със шарени захарни декорации.


Получиха се страхотни, много ефектни и много вкусни елхички. Децата участват и в разбиването с миксера и в украсяването, ангажирани са, щастливи, че помагат, че са част от коледната подготовка и разбира се, че ще си похпнат накрая сладко, сладко.


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: