неделя, 29 ноември 2020 г.

Маслени двуцветни спиралки

 


Когато децата ти кажат, че е време за коледни бисквити, запретваш ръкави и започваш да правиш тесто и да майсториш бисквитки! Разбира се с помощта на моите две джуджета, които нямат търпение Коледа да дойде, аоще по-малко пък да чакат бисквитите да изстинат или дори да се опекат преди да ги опитат.

Рецептата е много лесна за маслено тесто за бисквитки, като съм добавила някой коледни аромати и половината от тестото съм оцветила с какао, за да се получат два цвята. Първоначалната идея беше да оцветим в червено, но се оказа, че нямам достатъчно червена боичка и за това използвахме компромисно какао, като се наложи да обещая, че ще ги направим още веднъж, като купя сладкарска боичка червена! 

Необходимите продукти са:

* 1 яице

* 125гр. размекнато краве масло

* 1ч.ч. захар

* 1/2 ч.л. сода бикарбонат

* 4-5 с.л прясно мляко

* около 2 ч.ч. брашно или малко повече

* настъргана кора на 1 портокал

* 1 ванилия

* няколко капки лимонова есенция

* 3 с.л. какао

Начин на приготвяне:

В купа си смесете първо яйцето и захарта, разбийте добре с вилица и прибавете кравето масло, прясното мляко и ароматите - портокалови корички, ванилия,лимонова есенция и содата бикарбонат. Разбъркайте добре и започнете да прибавяте брашното. Тестото става ронливо, но не се тревожете, месете докато маслото събере цялото брашно и всички трохи в една топка.  тестото ви трябва да е меко, но не лепкаво. Разделете на две равни части и към едната посипете какаото, започнете да размесвате докато топката поеме цялото какао и се оцвети.


Приберете топките в хладилника да се стегнат за около час и после от тях разточете две сравнително еднакви и горе долу правоъгълни платки.


Наложете ги една върху друга и завийте на руло. Хубаво е рулото също да престои в хладилника, защото докато сте точили тестото, то малко или много се е отпуснало, а от рулото трябва да режете хубави тънки бисквити без да ви се смачква. 

След като рулото е поседяло в хладилника известно време, трябва да го нарежете на "филийки", които ще са вашите бисквити. Подредете в тава застлана с хартия за печене.


Печете на 170 градуса, предварително загрята фурна, отгоре и отдолу с вентилатор. Стават готови много бързо така,  че трябва да ги следите. Моите бяха готови за около 7 мин. , но аз леко ги натиснах след като ги наредих в тавата, за да станат по-тънки, ако ги оставите на резенчета, без да притискате времето за печене ще е малко повече - може би около 10 мин. Бисквитите излизат меки от фурната, но после стягат и стават хрупкави, така че не ги оставяйте във фурната твърде дълго. Когато светлата част стане златиста са готови.


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: