понеделник, 27 октомври 2014 г.

Торта със сушени смокини и фурми

Една много специална торта, която съм приготвила с много любов и желание за рождения ден на моята майка. Продуктите, които съм използвала съм комбинирала според нейните предпочитания за торта, за сладки неща, за плодове и мисля, че се получи една много вкусна и много нежна, запомняща се торта :)

Нужните продукти са:
За блата:
5 яйца
100 гр. захар
100 гр. брашно
1 ванилия
3 с.л. какао
1 бакпулвер

За крема:
250 гр. Маскарпоне
500 гр. заквасена сметана
1 Активиа Череши
1/2ч.ч захар
1 ванилия
2п. желатин

сушени смокини (1пакетче)
сушени фурми около 250 грама 
прясно мляко с уиски за накисване
орехи 100 грама

За украса:
Шоколадова глазура 
1/2 ч.ч сладкарска сметана
3 с.л. какао
5с.л. захар
1 п. желатин

Начин на приготвяне:
За блата първо разбийте белтъците и жълтъците по-отделно с по 50гр. захар. Към разбитите жълтъци прибавете брашното, какаото и бакпулвера* и разбийте добре с миксера. Не се притеснявайте, че става гъсто и лепкаво тесто, когато прибавите белтъците, ще стане много лека и пухкава смес. Белтъците се добавят постепено, като се бърка, много внимателно с дървена шпатула.
*Това в основата си е пандишпанова смес и не би следвало да се слага бакпулвер, но аз винаги се застраховам.
Тази смес се пече на 180 градуса, в тортена форма 22 см. за около 20 мин. проверява се с клечка. Така полученият блат, когато изстине се разрязва на 2.

За крема разбивате маскарпонето, заквасената сметана, активиата, захарта и ванилията с миксер. Към така полученият крем се прибавя разтопеният на водна баня желатин (според указанията на опаковката) и отново се разбърква малко с миксера.

Фурмите се почистват от костилките, нарязват се на дребни парченца и се накисват в мляко с уиски. Оставете си 7-8 фурми цели за украса.
От орехите също отделете малко ядки за украса, а останалите счукайте или смелете в чопър.
Смокините трябва да се почистят от дръжките и да се разрежат на половини.

След тази подготовка сме готови за сглобяването:

За да сглобите торта поставяте единият блат върху поднос и обгръщате с подвижен ринг, ако нямате такъв като мен може да използвате тортената форма в която сте пекли, като задължително трябва да я застелете с фолио, най-добре е ако имате стреч, аз нямах и използвах обикновено алуминиево.
След като сте сложили блата, нареждате смокините, като борд отстрани, с разрязана част навън. Тази част реално ще е видима и ще изглеждаотстрани погледната, като 2ри блат или 2ри етаж на тортата. Като направите борда, слагате около 1/3 и малко повече от крема и поръсвате с изцедените фурми, поръсвате със смлени орехи и поставяте 2рият блат.


Върху вторият блат отново размазвате крем, но не целият, трябва да си оставите да покриете фурмите и орехите, които отново поръсвате, след това слагате последният крем и оставяте в хладилника да стегне за няколко часа.

Приготвяте си шоколадовата глазура, като завирате сметаната със захар и какао и прибавяте разтопеният на водна баня желатин, като хубаво разбърквате. С тази глазура, може да залеете изцяло тортата или както аз в случач само съм "напръскала"  отгоре.
Украсявате с цели смокини, орехови ядки и разполовени фурми или според вашето въображение!
След като тортата стегне в хладилника, отстранявате ринга, фолиото и прехвърляте в подходящ поднос.
Изключително вкусна торта, заслужава си да опитате!



Няма коментари: