петък, 25 май 2018 г.

Сладка баница с ябълки и канела



Идеята за тази баница ми дойде абсолютно случйно. Имах останали кори и се чудех, какво да ги правя, а тъй като скоро бях яли баница със сирене  ми се искаше да е нещо по различно. Помислих си за щрудели, но нямах орехи, а и тези кори (Одрински) са по дебели, не са тънки, като обикновените и се опсявах щруделите дали ще станат хрупкави и пръхкави ...... И така чудейки се как да ги направя, реших да ги залея с мляко и яйца, за да стане мека и сладка баничка с плънка. Получи се много вкусно, децата казаха, е е като крем карамел с ябълки, а мъжа ми я оприличи на макарони на фурна само, че по-вкусни :) Оставям на вас сами да прецените, като я приготвите и опитате.

Ето и нужните продукти:
4 Одрински кори за баница
2 големи ябълки или 3-4 по малки
2-3 с.л захар за ябълките
4 ч.л. канела
олио за намазване
За заливката:
4 яйца
300 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч захар

Обелвате и настъргвате ябълките, поръсвате ги с канела и захар и обърквате хубаво.
Всяка кора намазнявате с олио и поръсвате с плънка, завивате на руло и нареждате в правоъгълна тавичка (предварително намазнена), една до друга 4 кори завити на рула.
В купа си разбивате леко яйцата със захарта и млякото и с тази смес заливате рулата.
Пече се на 180 градуса, отгоре и отдолу, за около час. Ако отгоре ви се запече по бързо, за да не изгори сложете да печете само отдолу до края на печенето.


 Консумира се студена, може да поръсите с малко пудра захар, канела или какао, според предпочитанията ви. Най-добре да я оставите една нощ в хладилника, да стегне хубаво, ако разрежете топла, рискувате да не успеете да изкарате хубаво парче.
Идеална за закуска, а защо не и за по нетрадиционен десерт!
Да ви е сладко!

Няма коментари: