петък, 25 ноември 2016 г.

Шепърдс пай



Това ястие научих докато работех в Кипър, в кухнята на ресторанта го готвеха, като част от специалитети от английската кухня. Като се прибрах в България, започнах и аз да го приготвям, като разнообразие на нашата мусака. Рецептата си е моя, защото не знам как точно го приготвяха там.

Нужни са ви:
800гр. кайма
2 глави лук
3 моркова
150 гр доматено пюре
чубрица
сол
черен пипер

За картофеното пюре:
1 кг. картофи
80 гр кр. масло
100-150 гр. пр. мляко
сол
черен пипер

Нарязвате лука и морковите на ситно и запържвате леко, към тях прибавяте каймата и продължавате да задушавате, когато остане без вода, добавяте доматеното пюре и подправките, оставяте да заври и дърпате от огъня.
Хубаво е през това време да сте сварили картофите, които намачквате и като донавяте постепенно млякото и маслото, да направите на пюре, подправяте със сол и черен пипер и така и втората част за пая ви е готова.
В намазнена тавичка изсипвате сместа с каймата, като хубаво я разстилате и от горе слагате, картофеното пюре, така че цялата кайма да се покрие и внимавате да не размесите двата пласта. Аз правя шарка с вилицата върху пюрето, но това не е задължително.
Слагате да се пече във фурната, докато картофите порозовеят и получат хубав загар.
Поднасяте поръсено с магданоз и много настроение!




Няма коментари: