петък, 2 февруари 2018 г.

Бисквитена торта с тиква, маскарпоне и кафе


За тази торта се вдъхнових от предаването Черешката на тортата, приготви я Славена Вътова. Комбинацията от тиква, кафе, канела, шоколад и маскарпоне определено ме съблазни и почти съм запазила рецептата в оригиналният и вариант, както я видях.
*В описанието ще отбележа, къде съм направила промени :)

Необходими са ви:
2 пакета какаови бисквити "Закуска"
250 гр. маскарпоне
200 гр. сладкарска сметана
250 гр. тиква
1 черен шоколад ( в оригинал беше с течен шоколад )
1 чаша нес кафе
1 лъжичка канела
1 с.л. захар за поръсване на тиквата при печене
В оригиналната рецепта тортата беше поръсена с орехи, аз поръсих настърган шоколад :)

А сега ето и как се приготвя:



Първо се нарязва тиквата на парчета, слага се в тавичка застлана с хартия за печене, поръсва се със захар и се пече докато омекне. Така приготвената тиква се намачква с вилица на пюре и се оставя да изстине, докато си приготвите и другите продукти.
Във около 200 мл. вода приготвяте нес кафе и го подправяте с 1 лъжичка канела, хубаво е и кафето ви малко да изстине, за да може да си топите бисквитите без да си опарите пръстите.
Шоколада се настъргва или накълцва с нож.
А за крема в кума разбивате с миксер сладкарската сметана и маскарпонето, на гладък пухкав крем. Аз не добавям захар, защото сладкарската сметана, ми е достатъчно сладка, както и бисквитите и тиквата, та може спокойно без захар, вие ако прецените сложете и захар.
В предаването сметана се разби отделно от маскарпонето, а то от своя страна беше разбито с пудра захар, но за мен е излишно!
Когато си подготвите всички продукти и тиквата е изстинала, може да преминете към сглобяването на тортата.
Потапяте бисквитите в кафето с канела и редите в правоъгълна тава, покривате с белия крем, малко от пюрето от тиква и поръсвате с шоколад. Повтаряте процедурата и когато наредите третият пласт бисквити покривате само с крем и украсявате с настърган шоколад или по ваше желание.
Тортата се получи много лека, вкусна и идеална за сутрешното ви кафе :)
Заслужава си да я опитате!

Няма коментари: