петък, 6 март 2015 г.

Ябълков пай ала Рудолф

Заглавието подсказва от къде съм черпила вдъхновение за този ябълков пай, а именно от готвача на 24 Kitchen Рудолф и предаването му "Пекарната на Рудолф". Не спазих точно оригиналната рецепта, но се получи много добре! Сега ви представям моето изпълнение.


За тестото:
250 гр. брашно
80гр. захар
125гр. краве масло
щипка сол
1 яйце
2с.л. вода

За плънката
4 ябълки
3-4 с.л. захар
5с.л. галета
2с.л. нишесте
3ч.л. канела

1 жълтък за намазване

От продуктите за тестото си омесвате хубаво маслено тесто, като за да месите, маслото ви трябва да е леко размекнато, а не разтопено. Оставяте тестото завито във фолио в хладилника, докато си подготвите ябълките, за да стегне малко и да го разточвате по-лесно.
Ябълките трябва да се обелят и да се почистят от семките, нарязвате ги на тънки полумесеци и в купа ги омесвате със захарта, канелата, галетата и нишестето.
От охладеното тесто си отделяте около една трета за решетката от горе, а останалото разточвате кръг - голям, колкото да покрие дъното на формата и някъде около 2 пръста от стените. Аз ползвах форма за торта, защото нямам специална за пай, ако имате за пай, трябва да покриете изцяло стеничките.


В така приготвеното канапенце, нареждате ябълките и изсипвате сухите съставки, които не са успели да полепнат по ябълките.
От тестото, което сте си оставили разточвате един правоъгълник, който разрязвате на лентички, които "сплитате" на решетка върху ябълките. Намазвате с един жълтък и печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.

Паят трябва да изстине, за да го извадите от формата и ако желаете да поръсите с пудра захар.
Ако го консумирате веднага е леко хрупкав, ако го оставите за следващият ден омеква и става божествен. Може да сервирате със сладолед или сметана или да си го хапнете просто така!
Да ви е сладко!



* Актуализация 13.10.2021

Малко нови снимки на този неворярно вкусен ябълков пай. 

 
Като този път реших първо да карамелизирам ябълките малко преди да ги сложа върху пая. Съответно нарязах на малки парченца, сложих в касерола със захарта канелата и една много малка бучка масълце, докато захарта се разтопи, ябълките омекнат и добият приятен карамелен цвят. 



Когато ябълките са се карамелизирали, оставяте леко да изстинат и си разпределяте върху основата на пая, която съм приготвила точно както съм описала по горе в рецептата. Правите си мрежичката от лентички тесто и печете.

Пая се получава изключително ароматен, вкусен и просто е идеален за хладните дъждовни есенни дни. Цялата къща ухае на ябълки и канела!






Няма коментари: