четвъртък, 19 март 2015 г.

Френска селска торта с ягоди

Тази прекрасна, лека и невероятно вкусна торта приготвих за втората месечинка на моето малко момченце! Всички бяхме очаровани от вкуса и вида и! Рецептата за блатовете взех от блога Вкуснотека , получиха се страхотни, тестото беше много меко, еластично и лесно за разточване! Крема малко видоизмених по мой вкус, а ето и изпълнението ми!


За блатовете:
1 яйце
150 гр. захар
200мл. прясно мляко
2с.л. течен мед
2ч.л. сода
50гр.  стопено охладено масло
400гр. брашно

За крема:
1к. цедено кисело мляко (500гр.)
200мл. сладкарска сметана
1/2ч.ч. захар
кората от един лимон
кората от един портокал

200гр. орехи
1 пакет замразени ягоди или пресни, според сезона

За да приготвите блатовете разбийте с миксер яйцето, захарта, прясното мляко, меда, содата огасена в оцет и маслото, като ги прибавяте в тази последователност и хубаво разбивате при прибавянето на всеки нов компонент. Ако маслото ви не е добре охладено (както беше моето), най-вероятно ще се пресече, но не се притеснявайте, това няма да повлияе на крайният резултат. Така получената смес слагате на тих огън на котлона и варите около 20-30 мин, докато се получи хубав карамелен цвят, като непрекъснато бъркате. Сваляте и прибавяте към горещата смес брашното, като бъркате с дървена лъжица до получаване на хубаво тесто. Когато леко се охлади за да можете да размесите си го разделяте 7 топки, които разточвате на тънки кръгли кори с диаметър по-голям от този на тортата ви. Това се прави, защото не може да се разточи идеален кръг и след като се изпече си изрязвате с кръгла форма еднакви кръгове. Аз ползвах чиния, за да очертая кръговете и изрязвах с нож.



Блаточете се пекат всеки по 3-4 минути на предварително загрята фурна на 170 градуса. Когато изстинат ги оформяте на кръгове необходими ви за тортата.
Остатъците не изхвърляйте, много са вкусни и вкъщи си ги хапвахме, като бисквитки.
Аз използвах и 7те блата, защото исках висока торта, но ако искате по-ниска може да използвате само 5 примерно.


За крема разбивате сметаната на пухкав сняг. Отделно разбивате млякото със захарта, прибавяте настърганите лимонови и портокалови корички и хубаво разбърквате. После с дървена бъркалка прибавяте и сметаната, като бъркате докато се получи хомогенна смес.
Натрошавате си орехите и си нарязвате ягоди на половинки и сте готови да сглобявате тортата.

Сглобяването става, като поставяте блат, намазвате с крем, поръсвате с орехи и нареждате ягоди и така, докато свършите блатовете. Аз лично реших да не зафилвам страните, за да изглежда по-домашна, "по-селска". Отгоре отново размазвате крем поръсвате орехи и аз украсих с цели ягоди.

А ето и готовата торта, която се изяде за нула време вкъщи!




Няма коментари: