понеделник, 9 ноември 2015 г.

Кренвиршки

И друг път съм ви предлагала рецепта за домашни кренвиршки с обикновено тесто за хляб, тези не са много по различни освен с начина на завиване и оформяне и че съм прибавила краве масло към тестото, но все пак ще ви ги покажа, защото станаха много пухкави и мекички!


За тестото са ви необходими
1/2 кубче мая
1 и 1/2ч.ч. вода
1ч.л. захар
2ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
100гр. меко масло
брашно около 500 гр. или малко повече
*2-4 кренвирша
* От тази доза, аз направих едно малко хлебче и с остатъка направих кренвиршки, като използвах 2 кренвирша, по полвин на кренвиршка, но ако направите цялата доза на вкусни закусчици, ще ви трябват повече кренвирши.

Разтваряте си маята във водата със сол и захар. Аз ги слагам в купа и после към тях започвам да прибавям другите продукти - олио и масълце. Постепенно прибавяте брашното, в началото бъркайки, а когато не можете да бъркате повече с вилицата, започвате да месите, трябва да се получи меко тесто, нелепнещо! Оставяте да втаса и после разделяте половината за хляб, а другата половина на 4 топчици или пък разделяте цялото на 8 топки. Разточвате на правоъгълници с широчината на полоивн кренвирш, не много тънки. В края на правоъгълника поставяте кренвирша, а в другият край правите три разреза, без да стигате до края, за да може като завиете отгоре да се получат тези дупчици. Може да оставите да втасат отново, а може и да ги сложите направо във фурната на 180 градуса. Аз ги пека на незагрята фурна първо 15 минути отдолу, което им позволява да се надигнат и да си втасат във фурната, после 15 минути само отгоре и накрая 15 минути от 2те страни.
Резултата вкусна закуска за децата, топлички, меки и много засищащи!



Няма коментари: