събота, 15 октомври 2016 г.

Есенни меденки

Обикновено правя меденки около Коледа и ги числя към традиционните коледни сладки, но тези тук са есенни, имат една тайна съставка, която мирише на есен и не може да бъде сбъркана - ТИКВА :)
Тъй, като се оказа, че разполагам с доста голямо количество трябваше да спретна нещо с нея, част замразих, част сварих, част направих с крем карамел, а част стана на меденки и с най-голямо удоволствие ви споделям рецептата, тъй, като станаха много вкусни.


Необходими са ви :
1 яйце
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч мед
2/3 ч.ч олио
300гр. пюрирана сварена и отцедена тиква
1ч.л. канела
1с.л. кисело мляко
1ч.л. сода за хляб
брашно

Първо да кажа за тиквата сварете си я и я оставете в гевгир хубаво да и се отцеди водата. После я намачкайте или пасирайте на пюре, за да ви е готова за меденките.
За тестото първо слагате в купата яйцето, захарта и меда и хубаво разбивате (аз бъркам с вилица и мисля, че няма нужда от миксер). След това прибавете олиото, млякото с разбърката сода в него, тиквата и канелата! Хубаво разбъркайте и започнете да си добавяте брашното на малки порцийки, трябва да ви се получи хубаво меко не лепкаво тесто, подходящо за точене. Ако се налага добавяйте по-малко олио докато премесвате, това е при поожение, че тестото ви е хубво и меко, но продължава да лепне, ако прибавяте много брашно тестото ви ще стане твърдо и меденките няма да са мекички!
От тук насетне е веселата част, която може да споделите с децата си, както аз направих с моите! Разточвате тесто и режете формички, слагате в тавички застлани с хартия и намазанени и печете на 180 градуса предварително загрята фурна.

Меденките станаха изключително вкусни мекички от първият ден, няа нужда да се затварят в кутии и да се чакат седмици, две, сто :) Предполага, че е заради тиквата, нямам друго обяснение и децата си похапвват сладко, сладко, нищо, че иначе казват, че тиква не ядат!

Поднасям ви една хапка медена сладост, аромат на тиква и усещане за есен...




Няма коментари: