неделя, 8 септември 2019 г.

Султан кебап с пилешко и патладжани

Отдавна му се каня на това ястие! Имаше време, когато беше много популярно по кулинарните групи, но все не му идваше ред у дома. Е най-накрая реших да си поиграя и да го приготвя, като изобщо не съжалявам. Получи се много вкусно. Имах притеснения, че корите от баница, ще се напоят от соса и от плънката и ще стоят меки и лигави, но всъщност се получиха, много хрупкави и чудесно се съчетават с плънката. А сега ще ви опиша рецептата, по която работих, стъпките и необходимите продукти, разбира се.


Продуктите са за четири топки Султан кебап

Плънка:
1/2кг. пилешко месо (може бяло месо, а може и от бутчета, аз използвах микс от двата вида)
1 голям патладжан или 2 по-малки
2 моркова
3 гл. лук
сол
черен пипер
кимион

Сос бешамел:
50гр. краве масло
2-3 с.л. брашно
300 мл. прясно мляко
сол
черен пипер

За оформяне на топките:
8 кори за баница
200 гр. кашкавал

Начин на приготвяне :



Първо си подготвям плънката, като нарязвам месото на малки парчета и запържвате в тенджера с мазнина. Когато пилето стане леко златисто, го изваждате от тенджерката и в нея запържвате лука нарязан на едро и морковите нарязани на кубчета (ако е необходимо може да добавите още малко мазнина. След като лука стане златист ги изваждате заедно с морковите и ги слагате при пилето. В същият съд слагате патладжана, нарязан на дребни кубчета, докато омекне и остане на мазнина, защото той пуска доста вода. Когато всички зеленчуци и месото са запържени ги слагате в тенджерата заедно за няколко минутки, като добавяте и подправките - сол, черен пипер и кимион, махате от огъня и оставяте да почине, докато приготвите и бешамела.

За бешамела в тенджерка слагате маслото да се разтопи и към него прибавяте брашното, запържвате до златисто и при непрекъснато бъркане започвате да добавяте прясното мляко, докато получите гъст и гладък сос. Ако ви се струва много гъст, може да добавите и малко вода след млякото. Овкусявате със сол и черен пипер на вкус и дърпате от котлона.

Сега е ред а оформите топките от кори за баница и да напълние с плънката. За целта ще ви е необходима една купичка. В купичката постилате 2 кори за баница, така че да се получи "легълце" за плънката пълните с месцето и зеленчуците и затваряте, с корите, които падат извън купичката. Така получената топка поставяте в намазнена тава, като обръщате купичката в тавата. Така процедирате и с останалите плънка и кори. Накрая заливате със соса и върху всяка топка поръсвате настърган кашкавал. Слагате да печете на 180 градуса докато кашкавала се зачерви и се получи хубава златиста коричка.


Ястие, което със сигурност не може да приготвяш често и набързо за вечеря, но задължително трябва да опиташ поне веднъж и тогава със сигурност ще повториш! А и бонус за положения труд беше, че дори децата го одобриха! 

Няма коментари: