петък, 19 септември 2014 г.

Тиквени кюфтенца с чеснов сос

За кюфтенцата:
3-4 не много големи тиквички
3 яйца
копър 1/2 връзка
сол
черен пипер
брашно на тиквичка по супена лъжица,
ако сместа ви се струва рядка може да добавите и допълнително
олио за пържене

За соса:
кисело мляко
копър
чесън
сол
олио

Начин на приготвяне:
Обелете и настържете тиквичките, посолете и оставете да се отцедят в гевгир или пък избутайте в едният край на тава, която да подпрете леко наклонена, за да се отцежда водата в другият край! Хубаво отцедете тиквичките и омесете с яйцата и брашното, подправете с черен пипер и наситнен копър! Така получената смес загребвам с лъжица и избутвам в силно сгорещено олио. Пържат се от двете страни до златисто и след това аз лично нареждам в съд покрит с кухненсха хартия, за да обере излишната мазнина!
Тези прекрасни кюфтенца винаги поднасям с чесново сосче, което приготвям, като разбивам гъсто кисело мляко, посолявам и слагам малко олио и наситнен чесън, като количеството на чесъна зависи от това колко го обичате и колко мляко приготвяте, поръсвам с копър и сервирам! Прекрасно мезе за бяло вино!

Редени патладжани

2 средно големи патладжана
2 домата
натрошено сирене около 200гр.
кисело мляко
3 скилидки чесън
черен пипер
сол
червен пипер
брашно
олио

Патладжаните измивам добре и нарязвам на колелца заедно с кората, ако някой не я обича може да я махне, овалвам в брашно, червен пипер и сол и нареждам в тавичка покрита с повече олио, на един ред или леко застъпени, пекат се до почервеняване.
Натрошеното сирене омесвам с кисело мляко, наситнен чесън и черен пипер, да се получи много гъста каша. (Може да се сложат и зелени подправки според вкуса на човека!)
Доматите също се нарязват на колелца и се реди, патладжан смес със сирене домат, пак от сместа и от начало! Завършвате и декорирате по ваше желание, много вкусно и подходящо за раззядка към вино, а защо не и за лека вечеря ! Да ви е сладко!