петък, 19 януари 2018 г.

Торта със сушени плодове и уиски ( Новогодишна торта 2018 )


Това беше нашата Новогодишна торта, която стана страшно вкусна, лека, ароматна , ухаеща на празник и Коледен дух , може би заради сушените плодове, а може би заради уискито, но заради което и да е, се изяде и всички много я харесаха.
А сега ще споделя и рецептата с вас :)

Продукти за блатовете:
300 гр. майонеза ( 1 и 1/2 опаковка)
1 и 1/2  ч.ч. вода
7 с.л. какао
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1ч.ч смлени орехи
1 бакпулвер
2 ванилии
1 шепа накиснати във малко вода и уиски
сушени смокини, стафиди и кайсии накълцани на дребно
(отцедени преди да се сложат в сместа)
настърганата кора на един портокал
1 капачка уиски

За крема:
200 гр. заквасена сметана
100 гр. извара
200 гр. сладкарска сметана
100 гр. пудра захар
1 ванилия
1 капачка уиски

За украса:
Бадемов крънч (начупени или натрошени
карамелизирани бадеми)
Шоколадови бонбони с сушена и захаросана вишна
И двата продукта са от Lidl
Almond Crunch
Sour Cherries in Fine dark Chokolate
(по надолу в рецептата съм снимала опаковките във снимките)
Начупени шоколадови пластини

Блатове:
За да приготвите 3 блата ви трябват 3 алуминиеви формички с диаметър 20-24 см. или тортена форма с такъв диаметър. Аз пека блатовете отделно, разпределям сместа на 3 части, защото се притеснявам да режа голям блат, а и нямам нужният инструмент.
Сместа приготвяме, като смесваме майонезата, с водата, захарта и какаото и разбивате с миксер, след това прибавяте ванилиите и портокаловите корички, разбърквате леко и прибавяте брашното с бакпулвера , продължавате да разбивате с миксера, докато получите гладка и хубава кексова смес. Накрая се добавят отцедените сушени плодове и смлените орехи, разбърква се добре и сместа се разлива във 3 форми, предварително намазнени, а ако ползвате тортена форма, застлана с хартия и също намазнена. Блатовете се пекат на 180 градуса, предарително загрята фурна, 20-30 мин. и се проверяват с клечка (трябва да излезе суха).



Оставяте блатовете да се охладят и започвате крема.
КРЕМА:
В купа смесвате всички продукти за крема и разбивате с миксер, до получаване на гладък и пухкав крем, който прибирате в хладилника да се охлади и стегне леко. 

Когато и крема и блатовете са охладени, сглобявате тортата.
Редят се блат - крем и след последният блат се измазва цялата торта с крема!



Аз лично не съм се старала да измазвам тортата гладко, оставих я рошава и след това украсих.
Стените са полепени с бадемов крънч, а отгоре наредих бонбоните.



Накрая в средата сложих начупените шоколадови пластини (разтапяте шоколад на водна баня и го размазвате върху хартия на тънък пласт, слагате в камерата да стегне и начупвате на парчета).





А ето и една разрязана от телефона набързо на Нова Година :)



Няма коментари: