петък, 26 януари 2018 г.

Торта Миньон

Тортата за рождения ден на малкият ми син, просто трябваше да е Миньон! Това са му любимите анимационни герои и цялата украса, беше минионска! Въпреки, че не съм много опитна в работата с фондана и нямам никакви специални инструменти, реших да я направя, дори и да не е перфектна, усмивката на детското лице, виждайки любимия Миньон е безценна :) И така представям ви Господин Миньон и рецептата, по която го приготвих!


Кексови Блатове:
300 гр. захар
260 гр.  брашно
80 гр. какао
1 п. бакпулвер
1 к.л. сода
1/2 ч.л. сол
2 яйца (на стайна температура)
250 мл. прясно мляко (на стайна температура)
1 с.л. ябълков оцет
(сипва се в прясното мляко и се разбърква)
120мл. олио

Крем:
200 мл. сладкарска сметана
200 гр. черен шоколад
25 гр. краве масло
пудра захар на вкус

Крем за покриване:
200 гр. краве масло
200 гр. пудра захар
1 ванилия

250 гр. син фондан
250 гр. жълт фондан
100гр. черен фондан

Първо започваме с приготвянето на блатовете - в голяма купа разбийте с миксер яйцата и захарта, към тях прибавете прясното мляко разбъркано с оцет и сода за хляб, когато получите еднородна смес добавете и олиото и какаото! Накрая се добавя брашното с бакпулвера и се разбърква добре с миксера. Тази смес трябва да разпределите на 4 части –  3 във форми с диаметър 16-18 см. застлани с хартия за печене и намазнени и 4тата във йенска тенджерка, за да получите форма подходяща за главата на Миниона. Пекат се на 180 градуса, загрята фурна 20-30 мин.

Получават се симпатични малки, но дебели блатове, които трябва да се оставят да се охладят!

През това време започваме да приготвяме шоколодавия крем !
Загрявате сметаната в микровълнова или на котлона, като трябва просто да се сгорещи, а не да завира. Към нея прибавяте натрошения шоколад и започнете да бъркате, докато шоколада се разтопи и получите гладък крем. На вкус добавяте пудра захар ( ако искате да е по сладко или да се усеща повече вкуса на натуралния шоколад) и кравето масло, което също трябва да разбъркате добре да се смеси с крема. Оставяте да се охлади, за да можете да сглобите тортата с този крем, а не да ви се разтича.


Когато подредите и 4те блата, измажете хубаво целият крем и оставете хубаво да се стегне в хладилник.

За другият крем е необходимо да разбиете с миксер краве масло на стайна температура с пудра захар и ванилия, до получаване на пухкав маслен крем. С този крем трябва да измажете цялата торта, да загладите евентуални дупки и неравности, за да може после лесно да облепите с фондана. Масленият крем според мен е най-подходящия за работа с фондан. Затваря тортата и не позволява крема, който е вътре да втечни фондана, също така играе ролята на лепило за фондана.



Когато и масленият крем стегне започвате обличането с фондан. Според въображението и възможностите си. Тортата е с кексови блатове, за да е по-суха и да  може лесно да се работи с фондановото покритие. Ако обичате по сочни торти, тази не е за вас, но за мен и моето семейство беше страшно вкусна, аз не обичам сиропирани торти и честно казано никога не правя. Тортата е с шоколадов крем, какаови блатове и е идеална за любителите на шоко тортите :)


А ето и една снимка на нашата скромна , но весела миньонска маса :)


Разбира се имаше и погача по тази рецепта http://didistylee.blogspot.bg/2013/10/blog-post_29.html



А основното ястие за възрастните, което беше пилешко руло, скоро ще кача в блога :)

Няма коментари: