понеделник, 29 декември 2014 г.

Госпожа Коледна Пуйка

За втори път приготвям пуйка за Коледа и както и предишният път така и сега останах много доволна! Месцето е много вкусно, предостатъчно за всички гости и роднини и изглежда много празнично и красиво на трапезата! Ястието е подходящо и за Новогодишната ви трапеза и за всеки друг голям празник!

Тази година реших да изпробвам рецептата на Джейми Оливър за печена пуйка, като малко импровизирах с подправките и добавих плънка. Ето нужните ви продукти:
1 пуйка (аз взех по-малка около 3,5)
100 грама краве масло
сол
черен пипер
мащерка
босилек
риган
розмарин
магданоз
За плънката:
200 гр. пушен бекон
3-4 стръка праз
2-3 моркова
1/4 бял сух хляб
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер 
олио за запържване

*Първо се уверете, че сте изкарали пуйката доста по-рано от камерата, за да има време да се размрази, най-добре от предишният ден, особено и ако е по-голяма. След това измийте добре птицата и с помощта на лъжица, отделете кожата от месото на гърдите. Обръщате лъжицата на опаки и прокарвате под кожата, може да се направи и с ръка. След това си приготвяте така нареченото ароматно масло. В размекнатото масло слагате накълцаните на ситно зелени подправки - мащерка, босилек, риган, магданоз и омесвате добре. Така полученото масло, слагате под кожата на пуйката и хубаво разнасяте с ръце, като масажирате месото отгоре, за да се разнесе, по целите гърди. Идеята, че месото на гърдите винаги остава сухо, а по този начин маслото хубаво попива в гърдите и ги прави сочни. 

*За плънката първо запържете бекона, нарязан на ситно, след това го извадете и в същата мазнина запържате и хляба, нарязан на малки крутони, овкусете със сол, черен, пипер, чубрица и червен пипер и отново извадете, накрая там се запържва и праза и морковите нарязани на колелца.  Всички продукти се смесват и с част от тази смес се пълни пуйката, като не я препълвате много, а останалото се слага в тавата. Плънката, която остава в тавата, става дори по-вкусна, защото крутончетата, се запичат и стават хрупкави.
* След като сте напълнили пуйката, хубаво усолявате месото със сол и черен пипер отвън и завързвате бутчетата и крилата с конец, за да не ви се разтворят при печене.
 В така приготвената пуйка слагате 1 стръкче розмарин, придава страхотен аромат и слагате да се пече на 200 градуса, не загрята фурна. Когато пуйката добие хубав загар, се обръща, за да се препече и кожата от другата страна! След това се обръща отново, за да е хубаво запечена от тази страна, която ще е нагоре когато сервирате. За да не ви изгори, след като се запекла покривате с фолио и така, печете до края на времето. Аз следвах правилото по 15 мин. на 450 гр. и пекох близо 3 часа. Месото стана много крехко и сочно. Не оставяйте пуйката твърде дълго във фурната, за да не се изсуши месото.

А ето я и нея - преди и след:


Няма коментари: