четвъртък, 30 юни 2016 г.

Шишчета на фурна

Досадно ли ви е да миете скара, да опушвате цялата тераса, че и тези на съседите?? На мен много, а пък така да обичам шишчета на скара... Но ето, че има алтернатива и то много вкусна - шишчета на фурна :)


Аз използвах пилещко месо, защото го предпочитам, но естествено може да се приготви и ссъс свинско.

500 гр. пилешко месо на хапки
зелена и червена чушка
лук
гъби
3-4 средно големи картофа
сол
черен пипер
чубрица
соев сос
олио
дървени шишчета

Първо овкусявате месото в купа го поливате със соев сос и черен пипер, обърквате добре и оставяте настрана.
Нарязвате лука, чушките и гъбите на големи парчета, които ще може да нанизвате на шишчетата. Нарязвате си картофките на пръчици и ги слагате в тавичка с олио, поръсвате със сол, чубрица и черен пипер. Тавичката ви трябва да е правоъгълна и не много широка, за да може да нареждате шишчетата, така, че крайчетата да се опират а ръба на тавата и да не лягат върху картофите.


Нанизвате шишчетата и ако ви останат  гъбки и зеленчуци ги прибавяте ги към картофите.
Нареждате шишчетата отгоре и слагате да се пекат, на 180 градуса с вентилатор. 



Хубаво е да следите шишчетата и да ги завъртите, когато се запекат отгоре. Стават много сочни, а картофките се топят в остата, тъй като мазнинката от пилето е капаа върху тях.

А ето и една идея как може ефектно да поднесете ястието! 




4 коментара:

Unknown каза...

Здравейте!Сега видях рецептата Ви и ме заинтригува.Въпросът ми е,завивате ли с фолио отгоре за известно време?

Didi Style каза...

Не съм завивала с фолио, но слагам на не загрята фурна, за да не хванат бързо загар и за да може картофките да се сготвят добре :) Ако пък ви се струва, че шишчетата ви са готови, може да покриете с фолио, докато картофите омекнат или да извадите шишчетата по-рано, но на мен лично не ми се е налагало :)

Unknown каза...

Здравейте, бих искала да ви попитам по тази рецепта,кога по-добре шишчетата да се овкусяват със солта. Благодаря ви предварително.

Didi Style каза...

Здравейте, дано ме ви отговарям късно :) Месото овкусявам само със соев сос и черен пипер! Соевият сос е соленичък и на мен не ми е необходима повече сол, ако Вие искате да сложите сол непосредствено преди печене според мен :)