понеделник, 3 април 2017 г.

Пай със спанак, шунка и сирене



Ами какво да направя, не мога да му устоя на този спанак на пазара.... Може на някой вече да му е писнало от спанак, но вкъщи го обичаме много, така, че ще се опитам отново да ви изкуша...

Необходими са ви :

За тестото:
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 п. мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
1/2 ч.ч. олио
1/3ч.ч. вода
около 500 гр. брашно

За плънката:
100-150 гр. шунка или св, филе
100 гр сирене
200гр. спанак
2 гл. стар лук
сол
черен пипер
2 с.л. олио

За поръсване:
150 гр. кашкавал


Първо си замесвате тестото! В млякото слагате захарта и маята и разбърквате да се разтвори. В купа Смесвате млякото с маята и захарта, водата, олиото, разбъркайте и започнете да прибавяте брашното и солта. По малко, по-малко добавяйте брашното - бъркайте с вилица, а когото вече не може да се бърка почнете да го месите, трябва да е меко и не лепкаво.
Оставяте тестото да почива и втасва за около час, трябва да удвои обема си.
През това време в тенджера сложете олиото, спанака и нарязания лук, сол, черен пипер и оставете да се задуши, докато спанака омекне и остане без вода.
За да сглобите пая разделете тестото на 2 топки, като едната да е малко по-голяма, от нея разточете голям кръг за основата. Аз пекох в тортена форма застлана с хартия, като кръга за основата оставям по-голям от дъното на формата, за да може после да затворите пая.
Нареждате парчета шунка, разстилате задушеният спанак и натрошавате сирене, като оставяте свободен външният ръб. Отгоре покривате с вторият разточен кръг, който е по малък от първият и загъвате ръбчето първият върху вторият. По средата на пая отрязвате дупка, за да може да излиза парата от там и да не ви стане разводнено, кашкаво тестото от вътре, все пак и сиренето и шунката, а и спанака си пускат вода.


Оставяте да втаса и слагате да се пече. На незагрята фурна 180 градуса! Първо 15 мин. само отдолу, после 15 мин. само отгоре, и накрая 15 мин и отгоре и отдолу, като преди последните 5 минути поръсвате с настърган кашкавал.
И въпреки, че е много трудно оставете малко да изстине, преди да разрежете :) Аз не успях да изчкам.... Много вкусно и децата много се зарадваха на различната вечеря. Голеият ми син каза, че било полезен сандвич.  :)










Няма коментари: