сряда, 22 април 2015 г.

Пълнена свинска плешка



Ето го и моят вариант за пълнена свинска плешка с гъбено сметанов сос и гарнитура печени тиквички и патладжани:
1 свинска плешка около 1,500кг.
2 яйца
2 стръка пресен лук
3-4 стръка магданоза
250гр. гъби
50 грама пушено месо
1 опаковка топено сирене
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер
заквасена сметана 200 гр.
3-4 тиквички
2 патладжана
брашно за овалване на зеленчуците
олио за запържване
вегета

Първо е нужно да се направят няколко заготовки, преди да започнете да пълните месото.
Разбийте яйцата заедно със ситно нарязания лук и магданоз и изпържете омлет!
Гъбите измийте и нарежете на парченца, запържете в олио, подправени със сол и черен пипер. Разстелете си месото върху алуминиево фолио и го начукайте, така че да получите горе долу равномерна дебелина навсякъде. Осолете със сол, черен пипер и чубрица. Върху така обработеното парче наредете омлета, може да го разкъсате на 2-3 големи парчета за да е равномерно върху цялото месо. Отгоре посипете 1/2 от гъбите, след това половината от топените сиренца, натязани на парченца и нарязано на тънко пушеното месо.

След това завийте или затворете месото от всички страни и го завийте стегнато във фолиото. Поставете в тава с малко вода на дъното и печете 2 часа на 200 градуса. Малко преди да изтекат 2та часа, аз развих за да се запече отгоре, до желани цвят.
Много е удобно, защото може да си го приготвите във фолиото от предния ден и да печете на следващия!

За да приготвите соса в тенджерата при останалите гъби, добавете топените сиренца, които са ви останали, сметаната, малко вода и вегета на вкус. Варите до получаване на желаната гъстота, като разбърквате! Соса може да се пасира за да е гладък, а може и да се остави така да се усещат гъбките, както направих аз.

За гарнитурата нарязвате патладжаните и тиквичките на колелца. Овалвате тиквичките в брашно, а патладжаните в брашно и червен пипер и ги нареждате в голяма тава, застлана с хартия и хубаво намазнена. Поръсвате със сол и черен пипер и отново малко олио. Пекат се на 180 градуса до хубав златист цвят, на вкус са като пържените, но са малко по здравословни!



Резултатът вкусна вечеря и възхитени гости !


















Идеята е от Йоли и нейното руло от свинска плешка, моето парче месо не беше подходящо за руло, та стана пълнена плешка, но в общи линии съм следвала нейната рецепта!



Тази страхотна пълнена плешка приготвих и за Великден тази година 2019, като този път парето месо беше много добро и след като го разрязах и начуках се получи идеално за руло. Стана изключително вкусно и всички гости много го харесаха. Гарнитурата беше пържени картофи, а ето и резултата.







Няма коментари: