понеделник, 4 април 2016 г.

Баница със спанак и сирене

И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.

И след това лирическо отклонение ви представям баницата, която направих с една такава останала кутийка спанак и един отворен пакет кори за баница (бяха отанали само 5).



Нужни са ви :
5 Одрински Кори за баница
200 гр. задушен спанак с лук
3 яйца
150гр. сирене
250гр. прясно мляко
олио за намазване

Правите си смес от спанак, натрошено сирене, разбити яйца и прясно мляко.
Всяка кора мажете с малко олио, може и краве масло и посипвате от плънката. Навивате на дълго руло и поставяте в правоъгълна малка тавичка, предварително намазнена с олио. Така редите и 5те кори една до друга в тавата да я изпълните. За 5те кори трябва да оберете цялата "твърда" плънка и в купата със сместа да са ви останали само яйца и мляко, с тази смес заливате баницата и печете на 180 градуса до готовност.
Баницата става много мека и сочна. Вкъщи не обичат хрупкави банички с коричка и тази за моя радост също се хареса и децата си я хапнаха с удоволствие, а всички знаем колко е трудно да накараш малки деца, да ядат зелени неща :)


Няма коментари: