понеделник, 4 април 2016 г.

Солени кифлички с два вида плънка

В сезона на зелениите спанака е моят личен фаворит, ако семейството ми го обичаше малко повече бих го готвил всеки ден, но за съжаление трябва да измислям рецепти, които така да го скрият, че да се изяде с удоволствие. Тази рецепта е именно такава.
Солените кифлички, които ви предлагам са с плънка от задушен спанак със зелен лук, а част от тях са традиционни с яйце и сирене.


Тестото е стандартно за хляб, постно! Кифличките, които са със спанак са подхопдящи и за постещите, ако не ги намажете със яйце отгоре.За базова използвам ето тази рецепта, с тази разлика, че тук съм оформила, като отделни кифлички, а на като цяла питка.

Нужните ви продукти са:
1/2п. мая
300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно около 500-600 гр. или колкото поеме

За плънката:
250 гр. спанак
2 стръка пресен лук
и
1яйце и 1 белтък
100гр. натрошено сирене

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:
Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото,  разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета.
На първата кора в края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка.
На втората кора на всяко триъгълниче слагате от сместа с яйце и сирене и отново завивате на кифлички.



Нареждате всички кифлички в тава постлана с хартия за печене и оставяте малко да втасат. Намазвате ги с жълтък и печете във фурната. 15 минути само отдолу, на не загрята урна на 180 градуса, 15 мин. само отгоре и 15 мин. отгоре и отдолу с вентилатор.



Кифличките са много вкусни и много мекички, вкъщи се хапнаха още топли, топли :)




И докато сме на темата за спанака да ви кажа една тайна. Тъй, като много обичам спанак, а никак не обичам да седя на мивката 2 часа, да го чистя, мия и т.н., купувам мнооого спанак и го измивам и изчиствам на един път. Нарязвам го и заедно с една връзка нарязан зелен лук го задушавам  малко олио със сол и черен пипер. Тази смес разпределям в кутии - 1 кутия за Кюфтенца, една за Кифлички, една за Спанак с ориз, една за Баница и така не се налага всеки път, когато искам да си го сготвя да го чистя и мия, а просто добавям готовият задушен спанак към ястието. Кутийките може да съхранявате в хладилник или в камерата за по-дълго време.








Няма коментари: