Солените кифлички, които ви предлагам са с плънка от задушен спанак със зелен лук, а част от тях са традиционни с яйце и сирене.
Тестото е стандартно за хляб, постно! Кифличките, които са със спанак са подхопдящи и за постещите, ако не ги намажете със яйце отгоре.За базова използвам ето тази рецепта, с тази разлика, че тук съм оформила, като отделни кифлички, а на като цяла питка.
Нужните ви продукти са:
1/2п. мая300 мл. вода
150 мл. олио
1ч.л. сол
1/2 ч.л захар
брашно около 500-600 гр. или колкото поеме
За плънката:
250 гр. спанак
2 стръка пресен лук
и
1яйце и 1 белтък
100гр. натрошено сирене
1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Водата трябва да е леко топла и в нея си слагате маята, захарта и солта. Когато маята ви се разтвори, прибавяте и олиото, разбърквате и започвате да прибавяте брашното на части, докато получите, меко нелепкаво тесто, което оставяте да втаса.
През това време си измивате и нарязвате спанака и лука, задушавате в мазнина и овкусявате със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяте на 2 топки, които разточвате на 2 големи кори, които намазвате обилно със зехтин. Разрязвате всяка кора на по 8 тригълничета.
На първата кора в края на тригълниците, слагате по лъжичка спанак и завивате, като кифличка.
На втората кора на всяко триъгълниче слагате от сместа с яйце и сирене и отново завивате на кифлички.
Нареждате всички кифлички в тава постлана с хартия за печене и оставяте малко да втасат. Намазвате ги с жълтък и печете във фурната. 15 минути само отдолу, на не загрята урна на 180 градуса, 15 мин. само отгоре и 15 мин. отгоре и отдолу с вентилатор.
Кифличките са много вкусни и много мекички, вкъщи се хапнаха още топли, топли :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар