събота, 26 март 2016 г.

Питка "Цвете"


Питката стана един път, просто няма как да не ви я споделя. Надигна се, зачерви се, идеалният цвят, височина, просто перфектна. А на вкус - супер, мекичка, със сиренце :) Добре, че си е мойта, че да си я похваля толкова много :) Ама така и се зарадвах вчера и всички, които си я хапнаха разбира се :)
Но стига съм я хвалила, да ви кажа и как я приготвих. Повода беше вчерашният празник Благовещение, който е християнският празник на майката, когато Дева Мария е получила благата вест, та нямаше как да не зарадвам дечицата си с една погачка.

Необходими са ви:
1 яйце и 1 белтък
1/2 кубче жива мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
400 мл. вода
5с.л. олио
около 800 гр. брашно София Мел
олио за размесване и оформяне
100гр. краве масло
200гр. сирене
1жълтък и 1ч.л пр. мляко за намазване
поръска микс семена

Във водата слагате маята да се разтвори, заедно със солта и захарта. В купа си разбивате леко яйчицата и олиото и към тях прибавяте и водата с маята. Разбърквате всичко и започвате да добавяте брашното по малко, като бъркате с вилица докато ви е възможно, когато вече не можете си прехвърляте тестото на плота за месене и започватеда месите на ръка. Не слагайте цялото брашно на веднъж, на мен ми отиде по малко от килограм около 850-900 грама, всеки път е различно, тестото трябва да е меко и еластично, не лепкаво. Готовото тесто, оставяте в купа, да почине и да втаса леко за около 30 мин.

Готовото тесто разделяте на 3 топки, като всяка разточвате на кръгла кора. Наръсвате първата кора със сирене и малко краве масло.


Слагате втората кора върху първата и леко разточвате 2те кори, отново поръсвате със парченца масло и натрошено сирене. Слагате третата кора и разточвате кръга за да се уголеми. 


Поръсвате със сирене и масло и завивате на руло, което леко усуквате.


Така полученото руло, нарязвате на дебели кръгчета.
В тавичка (аз използвам тортената форма, защото ми е с най-високи страни и по този начин питката расте нагоре, а не настрани) застилате хартия за печене и хубаво намазнявате с олио.
Започвате реденето, катоо правите външният кръг на питката. Използвайте, най-големите резени, като леко ги застъпвате.


В средата наредете по малките парченца. които реално са от края на рулото, където е било по тънко. Притиснете ги леко, за да станат по тесни и да запълнят изцяло вътрешният кръг.


Така полученото "Цвете" оставяте да втаса за окло 40-50 мин. Когато втаса намажете с разбито яйце с малко мляко и поръсете само в средата с поръска, за да стане още по красиво вашето цвете.


Питката се пече на незагрята фурна първо само отдолу на 180 градуса, което позволява тестото да втаса допълнително във фурната. Около 15 мин.


След това пускате фурната само отгоре за 15 мин. И ако през това време добие желаният от вас загар я покривате с фолио, за да не ви стане много тъмна отгоре. Печете още 15-20 мин. и отгоре и отдолу с вентилатор, като аз проверявам със шиш дали е готова (както кекса с клечка).

А ето я и нея прекрасната ми питчица :)


А тук една снимка на парченце, да я видите каква е пухкавелка.



Актуализирам рецептата с малко нови снимки! Приготвих тази питка за празника Цветница 12.04.2020 :) Получи се страхотна красавица, за това реших да ви я покажа :)









Няма коментари: