Идеята за тази прекрасна торта е на Йоли и се получи прекрасна, въпреки, че направих някой промени по мой вкус и смених вишните с малини :) Ето тук може да погледнете нейната рецепта.
За блата:
225 мл нес кафе
100 гр натурален шоколад
50гр. масло
1 яйце
150 гр. захар
200 гр. брашно
1 п. бакпулвер
За муса:
500мл. сладкарска сметана за разбиване
250 гр. натурален шоколад
2 жълтъка
80гр. захар
За пълнежа:
1 голяма чаша малини
1/2 ч.ч. захар
1 капачка уиски
За глазурата:
100мл. сладкарска сметана за разбиване
100гр. натурален шокоад
Приготвяне:
Блат:
В топлото кафе сложете маслото и начупеният шоколад, разбъркайте добре докато маслото и шоколада се стопят. Разбийте яйцето със захарта до пухкава смес. Брашното смесете с бакпулвера и разбъркайте. За да получите сместа за блата прибавете шоколадовата смес към яйчената и след това постепенно добавете брашното, като разбъркате до получаване на хомогенна смес. Тази смес разпределете 2 форми за печене с диаметър 20 см. и печете на предварително загрята фунра на 180 градуса за около 15 мин.
Мус:
Разбийте жълтъците със захарта на водна баня, докато започнат да побеляват и да се сгъстяват.
250 мл. от сметаната загрейте на котлона, но без да завира и в нея разтопете шоколада, бъркайте до получаване на хубава гладка смес и оставете да се охлади. Останалата сметана разбийте на сняг с миксера. За да получите шоколадовият мус, смесете яйчената смес с шоколадовата и постепенно започнете да добавяте към битата сметана, с дървена бъркалка, като размесвате бавно и внимателно да остане муса пухкав и лек.
Пълнеж:
Кипнете малините със захарта и уискито и след това отцедете поучения сироп. Запазете подовете за тортата, а от получения сироп, може да получите хубав свеж сок, като разредите с вода.
Глазура:
Загрейте сметаната и в нея разтопете шоколада, разбъркайте до получаване а гладка глазура и оставете леко да се охлади преди да залеете тортата.
Сглобяване на тортата:
Ще ви е необходим метален ринг за стягане на тортата. Поставете ринга в плосък поднос за торта и поставете единият блат вътре. Наглласете ринга така, е да е малко по широк от б;ата, така, когато изливате муса, той ще обгърне блата и няма да ви се налага да измазвате тортата.
Върху първият блат разпределете малините и след това излейте половината от муса. Поставете вторият блат и излейте останалия мус. Сложете в хладилника да стегне за една нощ.
На другият ден разтворете ринга и залейте тортата с глазурата, която трябва да е приготвена непосредствено преди това и да е леко охладена. Украсете с малини и листенца мента.
Тортата се получи много добре, много вкусна и много шоколадова :) За съжаление фотоапарата ми се развали дни преди направата на тази торта и снимките не са това, което ми се искаше, но все пак щракнах няколко :)
Тортата беше изядена на фона на красивото ни черно море и беше подарък за рожденият ден на от прекрасен съпруг.
Няма коментари:
Публикуване на коментар