петък, 31 март 2017 г.

Торта "Петра"



Това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Абсолютна импровизация, но за мой късмет, а и на гостите и семейството ми, защото все пак те я хапваха :)


Тортата е приготвена за рожденият ден на моят баща и за негово здраве, нека винаги да е така добър и обичан, както винаги до сега :)
А странното име, с което съм я нарекла е дело на мъжа ми, който като я видя, реши, че му прилича на този старинен свещен град в Йордания от където той има много близък приятел и явно огромно въображение, защото аз не можах да разбера асоциацията му, но името остана :) Ако искате да видите повече снимки от красива Йордания, може да го направите ТУК.
За повече инфо за древният град Петра, Йордания - ТУК
Но да преминем към направата на тортата!

Необходими са ви: 

За Блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. смлени бадеми
2 с.л. брашно

За Крема:
500 мл. сладкарска сметана
300 гр. маскарпоне
1 пакетче бисквити ОРЕО
1 голямо баунти (2 малки)
4-5 с.л. захар

За декорация
80 мл. течна сметана
80 гр. тъмен шоколад
топчета Chocapic (Nestle)



     *Първо започваме с блатовете.  Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Белтъците разбиваме с миксера на твърд сняг. Към жълтъците прибавяме захарта и също разбиваме добре. След това с дървена или силиконова шпатула, започваме да прибавяме от белтъците към жълтъците на малки части, като бъркаме бавно. Когато смесим яйцата, започваме да прибавяме и смлените бадеми с брашното, отново по- малко, като продължаваме бавно да разбъркваме с шпатулата. Целта е сместа да си остане пухкава и лека. Тази смес разделяме на три и печем във форма с диаметър 24см. Може да опечете и цялата смес, а след това да разрежете на 3 блата, но аз лично си нямам вяра с рязането, за това пека трите блата по отделно.
На 180 градуса в предварително загрята фурна, опичат се много бързо, проверява се с клечка, като тя трябва да излезе суха от блата. Хубаво е първите 10 мин. да не отваряте фурната за проверка, за да не ви спадне от веднъж блата
Блатовете се оставят да се охладят напълно и през това време може да си приготвите крема.
     *За крема разбивате сметаната с маскарпонето и захарта с миксер, до получаването на хубав гъст крем. Този крем разделяте на 3 части. В едната натрошавате бисквитите ОРЕО, в другата нарязвате Баунтито на парченца, а третата оставяте без нищо, за да измажете тортата.
    *Хубаво е да си приготвите и ганаша за покриване на тортата, преди да започнете да сглобявате, защото и той трябва да се охлади, иначе ще ви се разтече прекалено много, както се случи при мен, този път, защото бързах и няма да се покрие добре тортата ви. Но пък аз от дефекта направих ефект, като покрих със зърнената закуска на децата и се получи, много интересна и красива торта.
Та въпросният шоколадов ганаш се прави, като загреете сметаната и в нея разтворите шоколада, докато получите хубав гладък крем.
     *И най-веселата част сглобяването на тортата!
Слагате 1 блат и пристягате с ринг за торти, ако нямате , може да използвате и ринга от тортената форма, но той не стяга толкова добре. Изсипвате първият крем с Орео и разнасяте равномерно. Слагате 2ри блат и вторият крем с Баунти, разнасяте добре и поставяте последният блат. Оставяте за около 30 мин. да стегне в хладилника, заедно с 3тата част от крема. Изваждате тортата от ринга и измазвате хубаво страните и горният блат с крема. След това заливате със шоколадовият ганаш. 
По желание украсявате с Chocapic и бисквитки Орео или както ви подсказва въображението.




Много вкусна, въздушна на места, хрупкава на моменти и невероятно сладка! 
Да ви е сладко и усмихнато с тази "Йорданска" торта "Петра" :)



Няма коментари: