сряда, 24 декември 2014 г.

Коледен Щолен

Тази година реших да изпробвам традиционният немски Коледен Щолен.  Рецептата извадих от книжката за хлебопекарната и дори реших да замеся тестото там, а после само да го пека! Нооо може би защото не ми се месеше ли или защото има нещо объркано или пък с хлебопекарната още не се разбираме, тестото изобщо не ми се омеси и после трябваше да си го премесвам на ръка! В крайна сметка, след като го замесих аз, изчаках го малко да почине и да втаса, оформих си 4 мини щолена и ги сложих да се пекат, си втасаха добре в тавата и в крайна сметка се получи :)

Ето и рецептата по-която работих:
125гр. прясно мляко
125гр. краве масло разтопено
1 яйце
100 гр. захар
500 гр. брашно
2п. суха мая
настъргана кора на 2 портокала
настъргана кора на 1 лимон
100гр. стафиди
50гр. сушени кайсии
3с.л. коняк (оригинала е с ром)
1 щип. сол
1щип. канела



Принципа е всички тези продукти да се сложат в хлебопекарната, да се омесят и да втасат! Но както вече споменах при мен не се получи и омесих всичко на ръка. Предварително се накисват сушените плодове в коняка и аз сипах и малко сок от изцеден портокал. При месенето ми се наложи да добавя малко брашно, за да ми се получи хубаво и меко тесто.
Тестото разделлих на 4 топки и от всяка оформих кръг, който се прегъва дополовината, все едно завивате бебче. Това е символа на този Коледен хляб, повития в пелени Христос.
Всяко така оформено хлебче, оградих с фолио, за да не разстеле настрани, при печенето, а да се надигне нагоре.
Пече се на 180 градуса, предварително загрята фурна около 1 час. По средата на печенето аз завих с фолио, защото не исках да ми стане много тъмен или да изгори.
Още горещи се намазват с краве масло и се поръсват с пудра захар. След като изстинат отново се поръсват обилно с пудра захар да побелеят!

Много ароматен и много вкусен :)


Няма коментари: