събота, 19 март 2022 г.

Свински каренца със сметанов сос

 



Отдавна не съм ви споделяла рецепта за основно ястие! И не, че не готвя, но просто те обикновено не стигат до снимка или са неща, които съм ви показвала много пъти! Днес обаче реших да щракна тези каренца и да ви напиша рецептата, защото са изключително вкусни и изобщо не е трудно да ги приготвите!

Необходими продукти:

За каренцата със сметанов сос:
  • 600 гр. свинско месо (аз използвам бут, може също и филе да ползвате)
  • 50 мл. вино (бяло или червено) 
  • 200 мл. готварска сметана
  • 200-300 мл. вода
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 с.л. брашно за соса и 2-3 с.л. брашно за овалване на месото
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио
  • 20-30 гр. краве масло
  • зелен лук по желание
За картофките соте:
  • дребни картофчета
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • риган
  • сминдух
  • 20-30 гр. краве масло
  • 2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:

Нарязвате месото на филийки (малки пържолки с дебелина около 1 пръст), овкусявате със сол и черен пипер и овалвате в брашно. Тези филийки се пържат в сгорещено олио до златист цвят и от двете страни, за много кратко, за да се запечата месото. В същата мазнина добавяте краве масло и сипвате 1 с.л. брашно да се запържи, след това при непрекъснато бъркане добавяте виното, да се получи гладък сос без бучки, добавяте и по малко водичка, докато сосчето стане гладко и цялото брашно се е разтворило. Тогава, ако сте пържили в тиган го прехвърляте в тенджера. а ако си готвите направо в дълбок съд прибавяте към соса - горчицата, сметаната, вода, посолявате със сол и черен пипер и връщате месото обратно в съда! Така получения сос заедно с месцето оставяте на слаб огън да къкри, до пълна готовност на месото. Малко преди края на готвенето добавяте и нарязан магданоз към соса!
Аз избрах да поднеса тези каренца със сметанов сос, поръсени със зелен лук, може също така да поръсите и със свеж магданоз. 
Ако желаете да добавите и гарнитура, като мен, може да си приготвите картофки соте, за които сега ще ви разкажа, но също би станало добре и с картофено пюре например.

Картофки соте
Обелвате картофките и ако са по-едрички ги разрязвате на половинки или ако са от най-дребните, ги оставяте цели. Слагате ги във вода да се сварят, като трябва да внимавате да не ви се разварят и разкашкат. Когато са сварени, ги отцеждате от водата и в купа ги овкусявате с подправките, които съм описала по горе или пък с такива, които ви обичате и предпочитате. Поливате с малко олио, разбърквате добре, така, че целите картофчета да са покрити с мазнина и подправки и запържвате до златисто в тиган с краве масло.

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

Няма коментари: