неделя, 26 януари 2014 г.

Картофена крем супа със сирене

Класическа крем супа или поне така си мисля, защото майка ми така я прави, но аз съм добавила и сиренце.
Ето нужните продукти:
Около 1 кг. картофи
50гр. краве масло
200 мл прясно мляко
200 гр. сирене
сол
черен пипер

И за крутоните:
1/3 бял хляб (сух по възможност)
олио
сол
червен пипер
чубрица



Сварявате картофте, обелени и нарязани на кубчета. По-лесно се сваряват нарязани, а и после се пасират по-лесно. След като ги сварите ги пасирате или с пасатор или в блендер кана, както правя аз, като използвате около 500 мл от водата, в която са врели или сипвате докато получите желната гъстота. След това прибавяте маслото и свареното мляко (млякото да е топло, а не от хладилника) И варите още малко, като разбърквате да се смесят хубаво компонентите. Слагате сол и черен пипер на вкус.
При сервиране поръсвате обилно с натрошено сирене, магданоз и крутони.

Крутоните се правят много бързо във фурната. Нарязвате филийките на малки кубчета, обливате ги с олио в тавата, в която ще ги печете, поръсвате с подправките и печете, на предварително загрята фурна 200 градуса, като разбърквате от време на време.
Това е, много е лесно и е много вкусно.

2 коментара:

tillia каза...

Любима супа !/без магданоз, не че не обичам, напротив, но специално за тази супа/.
Естествено с крутони!
Приятна вечер!

Didi Style каза...

И на мен ми е любима, а като цяло не съм фенка на супите! Хубав ден от мен!